23948sdkhjf

Självtest för snabbsänka säljs nu på apotek

Ett självtest av snabbsänka har börjat säljas av Apoteket AB. Syftet är att att patienter regelbundet ska kunna kontrollera sina värden i hemmet utan att uppsöka vården.

Med hjälp av patientens mobilkamera och en AI-baserad app visas provresultatet som kan delas med vården vid Labbportalen.

– Att själv kunna mäta aktuellt CRP tror vi kommer underlätta för många patientgrupper som löpande behöver kontrollera sitt värde. Här ges nu möjlighet att göra det direkt i hemmet, säger Louise Skalin, chef för kvalitet, farmaci och hållbarhet på Apoteket AB, i ett pressmeddelande.

Under pandemin ökade efterfrågan på tester i hemmiljö kraftigt, och under 2022 sålde Apoteket AB över två miljoner självtester. Den utvecklingen väntas fortsätta.

– I framtiden tror vi att patienter kommer att kunna genomföra många fler självtester för att monitorera sin sjukdom och samtidigt avlasta vården, säger Louise Skalin.

Självtestet har utvecklats av företaget Findout Diagnostics och är CE-certifierat.

Att ta snabbsänkan, eller CRP, är en av de vanligaste blodanalyserna inom vården. Koncentrationen av CRP i blodet används för att se hur mycket inflammation det finns i kroppen, för att skilja mellan virus- och bakterieinfektion, och för att följa sjukdomsutveckling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.5