23948sdkhjf

Studie: Lägre träningsdos gav lika bra resultat för knäledsartros

Patienter med knäledsartros ordineras ofta träning som behandling. Men spelar det någon roll hur mycket man tränar?

Stelhet och långvarig smärta. Att leva med knäledsartros är ofta att leva med minskad livskvalitet. Träning är den primära behandlingen för dessa patienter, men i vilken omfattning det är effektivt har inte prövats – förrän nu. 

I en studie med 189 patienter har Forskare vid Karolinska institutet under tolv veckor jämfört skillnader mellan en grupp som fick låg träningsdos, fem träningsövningar under 20-30 minuter, och en grupp som fick hög träningsdos, med elva träningsövningar under 70-90 minuter. Båda grupperna tränade tre gånger i veckan.

Forskarna hade förväntat sig att en hög dos träning skulle ge mer resultat men enligt resultaten i studien, som publicerats i Annals of Internal Medicine, spelar det inte någon roll vilken av metoderna man använder.

– Högdosträning gav något bättre knäfunktion vid sport och rekreation i slutet av behandlingen och sex månader efter interventionen. Även livskvalitén förbättrades i den gruppen efter sex månader. Dessa effekter avtog dock efter tolv månader, säger studiens huvudförfattare Tom Arild Torstensen, fysioterapeut och forskare vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle på Karolinska institutet i ett pressmeddelande.

Resultaten baseras på deltagarnas egna uppgifter under studiens gång om knäfunktion, smärta och livskvalitet. I båda grupperna upplevde hälften av deltagarna förbättringar av träningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078