23948sdkhjf

Studie: Bra effekt av styrketräning hos äldre

Det är aldrig för sent att börjar styrketräna, sägs det. En ny studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, ger stöd för den uppfattningen.

I studien fick tio yngre samt tio äldre personer män genomföra ett tungt styrketräningspass, varefter de fick en proteinrik dryck. Muskelprover togs både före och efter träningen.

Resultaten visade att både de snabba muskelfibrerna, som är mindre oss äldre personer, och de långsamma muskelfibrerna visade ett liknande mönster. Och mönstret var inte annorlunda hos de äldre deltagarna.

– Resultatet indikerar att muskelfibertypernas förmåga för tillväxt efter styrketräning upprätthålls under åldrandet. Det i sin tur är ytterligare evidens för att det aldrig är för sent att börja med styrketräning, säger Sebastian Edman, forskare vid GIH, i ett pressmeddelande.

I sin doktorsavhandling undersökte han även skillnader mellan mitokondrierna, som skapar energi, i de snabba respektive långsamma muskelfibrerna. Det visade sig att mitokondrierna i de olika fibertyperna inte bara skiljer sig i antal, vilket var känt sedan tidigare, utan även i funktion.

I de långsamma, uthålliga, muskelfibrerna prioriterar mitokondrierna en resurseffektiv ämnesomsättning medan de snabba muskelfibrerna har en snabbare men mindre resurseffektiv ämnesomsättning.

– En skild ämnesomsättning i mitokondrierna hos de olika fibertyperna kan ha stor betydelse för hur vi framöver ser på träning i sjukdomsförebyggande arbete, säger Sebastian Edman.

Artikeln är en del av vårt tema om Fokus Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11