23948sdkhjf

Växte i rekordfart under pandemin – nu går företaget i konkurs

Från snabbväxande succéföretag till konkurs – på bara några år. Andningsmaskbolaget Airinums saga blev kort.

Airinum bildades 2015 med målet att utveckla munskydd mot luftföroreningar. När pandemin slog till fem år senare blev plötsligt efterfrågan plötsligt enorm på bolagets lite mer påkostade masker. Från 2019 till 2020 växte bolagets omsättning med 900 procent, till 122 miljoner kronor.

Nyhetssajten Breakit konstaterade då i en genomgång att företaget var det näst snabbast växande av samtliga svenska techbolag.

Men i takt med att pandemin avtog minskade efterfrågan, samtidigt som konkurrensen hårdnade. Nu konstaterar Breakit att Airinum i veckan tvingades i konkurs.

Till DI säger grundaren Alex Hjertström att de senaste åren varit tuffa. Maskerna har blivit dyrare att tillverka och frakta, och förändrade rekommendationer och regelverk runt om i världen har ändrat förutsättningarna.

– Vi hade en ambitiös vision om att gå0 bortom masker och ta fram produkter som bekämpar klimatutmaningar och förbättrar hälsa. Men vi lyckades inte få in kapital. Det blev spiken i kistan, säger Alex Hjertström till Di Digital.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096