23948sdkhjf

God jul vänner — här är några läsetips

I den välsignade juleti'n

Vill vi på Medtech Magazine

Komma med ett litet råd

Till er alla i all nåd:

Stäng av Kalle och Sir Väs

Sätt er ned och läs

Släpp era demoner

Och läs om fotoner

Offra en ynka stund

På en liten brun hund

Jo, här finns en del kul

Att läsa om i jul


Neolas vd: ”Det var då jag blev kär i life science”

Hanna Sjöström har gjort en resa från att marknadsföra hud- och hårprodukter och läsk, till att som vd för Neola arbeta med livsavgörande medicinsk teknik för spädbarn. Mot slutet av nästa år planerar företaget att påbörja kommersialiseringen av sin produkt för barn som är för tidigt födda. I en intervju i Medtech Magazine berättar hon om varför hon gick till medicinteknik.

Svensk uppfinning hjälper ALS-sjuka – "Enda sättet när kroppen gett upp"

Nervsjukdomen ALS berövar patienten gradvis kontrollen över musklerna, och till sist även talet. Men ögonen fortsätter att fungera, och med hjälp av bland annat en svenskutvecklad uppfinning kan kommunikationen med omvärlden fortsätta. "Det är deras fönster mot världen", säger ALS-forskaren Caroline Ingre till Medtech Magazine.”Fotonräkning inom datortomografi är den heliga graalen”

Erik Fredenberg, forskare i fysik vid KTH och GE, jobbar för att fotonräknande CT ska bli verklighet ute i klinik. Nu ska han ta fram ett ramverk för virtuella kliniska prövningar för tekniken – för att korta ledtider och få ner stråldosen hos patienter. Läs mer här.Brown Dog Affair – djurförsöket som skakade Storbritannien

En intet ont anande terrier, två svenska djurrättsaktivister, en känd fysiolog, brittiska medicinstudenter och en staty som behövde polisskydd. Det är några av ingredienserna i "Brown Dog Affair" – en konflikt om djurförsök som splittrade England i början av 1900-talet, som du kan läsa om här

Medtech dominerar i ny svensk innovationsrankning

Svensk medicinteknik har varit, och är fortfarande, i toppklass. På en lista över de viktigaste svenska innovationerna inom medicinområdet under de senaste 50 åren dominerar de medicintekniska produkterna stort.

Samuel Lagercrantz: Självklart ska det finnas en svart låda i operationssalen

”Skälet till att alla större flygplan måste ha en svart låda är att det idag inom flyget är självklart att lära av misstag som sker och att i efterhand försöka förstå vad ett haveri berott på”, skriver Samuel Lagercrantz, som anser att svarta lådor bör vara lika naturliga i operationssalen som i flygplanet, i en ledare.

Kirurgerna: ”Vi måste bygga flexibla op-salar”

Flexibla operationssalar, mikrosensorer på kirurgerna för övervakning av mående och 3D-bilder projicerade på organ som ska opereras. Det är några förslag som tre specialister i kirurgi efterfrågar för framtidens operationssal, som du kan läsa om här.

Läs också Medtech Magazines systertidning Life Science Swedens tips på artiklar att läsa i jul.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097