23948sdkhjf

Lagförslag om hjärtstartare i bostadsområden – ”Måste finnas tillgängliga”

Ett lagförslag har tagits fram av Branschrådet för Hjärtstartare, BFHS, för att öka tillgången till hjärtstartare. Rådet vill se fler defibrillatorer i bostadsområden.

Idag finns merparten av alla hjärtstartare ute i samhället på arbetsplatser eller i andra offentliga lokaler. Nu vill BHFS att hjärtstartare ska finnas även i bostadsområden, och för att det ska bli verklighet vill man se en motsvarande lagstiftning som finns för brandskyddsutrustning i fastigheter. Fastighetsägare och bostadsrättsföreningar med minst tio bostäder ska enligt förslaget vara skyldiga att sätta upp defibrillatorer.

– Poängen är att hjärtstartare ska vara lätt tillgänglig och finnas i trapphuset eller på annan gemensam plats. Det viktigaste är sedan att alla som bor där känner till var den finns och kan hämta den så fort det bara går. Vi kommer nu att ta lagförslaget och ha det som utgångspunkt i diskussioner med de politiska partierna och andra berörda beslutsfattare, säger Jonas Köpcke, ordförande i Branschrådet för Hjärtstartare i Sverige, i ett pressmeddelande.

Enligt rådet sker 70 procent av alla hjärtstopp i bostadsområden. Ungefär 6 000 hjärtstopp inträffar årligen utanför sjukhusen idag. Var tioende överlever tack vare hjärt-lungräddning. Enligt rådet skulle den siffran kunna dubblas om tillgången var bättre och om fler vet hur de ska agera vid ett hjärtstopp.

– För att rädda en person som drabbats av hjärtstopp krävs att hjärt-lungräddning sätts in direkt. Med hjärtstartaren kan vi också få i gång hjärtat igen. För att klara detta måste hjärtstartaren finnas tillgänglig och kunna hämtas inom minuter. Det här är en fråga där politikerna genom enkla medel skulle kunna rädda väldigt många liv, säger Jonas Köpcke.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078