23948sdkhjf

Rullatorn högt rankad på lista över svenska medicinska innovationer

Sveriges mest förskrivna hjälpmedel blev till när Aina Wifalk var på besök på ett bibliotek och såg den bokvagn som bibliotekarierna använde för att transportera böcker. Rullatorn återfinns på Life Science Swedens lista över de viktigaste svenska medicinska innovationerna på plats två.

Aina Wifalk var mitt i sin sjuksköterskeutbildning när hon 1949 bara 21 år gammal fick polio. På grund av sjukdomen fick hon avbryta utbildningen och blev istället kurator. Sjukdomen gjorde att hon var tvungen att använda käppar för att gå och 1975 var hennes axlar utslitna. Hon blev därför tvungen att sluta sin tjänst som kurator i Västerås kommun.

Vid ett biblioteksbesök tre år senare såg hon hur en bokvagn användes av bibliotekarierna för att transportera böcker och därmed var idén till rullatorn född – ett hjälpmedel på hjul.

I en intervju i Metallarbetaren 1981 berättar Aina Wifalk att hon skickade efter stativet till bokvagnen och sedan fick hjälp att sätta på små rullstolshjul. Men hon var inte helt nöjd. Inför en resa till Spanien insåg hon att hon inte kunde bära sin väska och köra rullatorn samtidigt. När hon kvällen före avresan frostade av kylskåpet fick hon en idé.

– Om jag fäste en av kylskåpshyllorna en bit ovanför hjulen kunde jag sätta väskan där istället, sa hon till Metallarbetaren.

Rullatorn blev hennes ”allroundhjälpmedel som underlättar vardagssysslorna”. Hon döpte hjälpmedlet till Petrus – klippa – och skickade in sin idé till en regional utvecklingsfond i Västmanland som såg potential i uppfinningen.

Genom fonden fick Aina Wifalk kontakt med Ahlbergs Mekaniska i Fjärdhundra som började serietillverka hjälpmedlet. Hösten 1980 var de första rullatorerna klara för leverans.

Socialstyrelsen uppskattar att cirka 457 000 personer i Sverige idag använder sig av rullatorn som hjälpmedel. En väl använd uppfinning som Aina Wifalk aldrig tog patent för. Hon fick 2 000 kronor och två procent i royalties från försäljningen.

Royaltiepengarna testamenterades till Nordiska Kyrkoföreningen i Costa del Sol i Spanien. Aina Wifalk dog 55 år gammal av cancer år 1983.

NY RANKNING AV SVENSK MEDICINSK INNOVATION

Medtech Magazines systertidning Life Science Sweden fyller 20 år – och firar med att ta fram en topplista över de 20 viktigaste nutida svenska innovationerna inom medicinområdet.

På tisdag (29/11-2022) publiceras hela rankningen. Läs hela mer i pappersupplagan av Life Sceince Sweden (nr 4/2022) eller på www.lifesciencesweden.se.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375