23948sdkhjf

Rehab med ny teknik gör Birgitta till Årets arbetsterapeut

Årets arbetsterapeut 2022 är Birgitta Johansson vid Danderyds sjukhus. Hon får utmärkelsen för sitt arbete på Cogtech, en mottagning där ny teknik används för träning av motorik och kognitiva funktioner efter en hjärnskada.

Cogtech har varit igång sedan mars 2020 och erbjuder patienter annorlunda sätt att träna sina förmågor med hjälp av exempelvis VR-glasögon, robotpennor och avancerade bildskärmar som ett komplement till traditionell arbetsterapeutisk behandling. Birgitta Johansson har varit drivande i det arbetet.

"Förutom delaktighet i det direkta patientarbetet och att vara länk mellan sjukhusets forsknings- och innovationsenhet så sprider Birgitta sina erfarenheter generöst till studenter, studiebesök och i samband med konferenser. Arbetet utgör ett värdefullt komplement till övrig traditionell arbetsterapeutisk behandling, det visar värdet av arbetsterapi inom ny teknik och är en viktig del för professionens utveckling", skriver juryn i sin motivering.

Till Årets arbetsterapeutstudent 2022 utsågs Sandra Klasson, som utbildar sig vid Hälsohögskolan Jönköping. Hon får utmärkelsen för sitt arbete med att skapa vardagliga aktiviteter för personer med sköldkörtelsjukdomen hypotyreos.

Det är Sveriges Arbetsterapeuter som delar ut utmärkelserna, som syftar till att lyfta fram medlemmar som har utmärkt sig särskilt när det gäller att visa värdet av arbetsterapi.

Artikeln är en del av vårt tema om Fokus Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156