23948sdkhjf

Brighter ställer in betalningarna – ansöker om rekonstruktion

Vårdutvecklaren Brighter avser att ansöka om företagsrekonstruktion. Beslutet baseras på likviditetsbrist och bedöms vara nödvändigt för att ge bolaget tid för att hitta en långsiktig finansiell lösning. Beskedet fick aktien att rasa med över 40 procent på tisdagsförmiddagen.

Beslutet innebär att bolaget ställer in sina betalningar. Styrelsen i Brighter anser dock att bolaget har starka tillgångar och på sikt goda möjligheter att nå lönsamhet med rätt partner vid sin sida.

"Beslutet om företagsrekonstruktion är nödvändigt för att ge bolaget tiden som krävs för att förhandla fram en långsiktig finansiell lösning och samtidigt fortsätta sin omstruktureringsplan. Det är ett svårt beslut att fatta och bolaget kommer att verka för att det sker med en så begränsad påverkan som möjligt för medarbetare, leverantörer och kunder", skriver företaget i pressmeddelandet.

Genom en företagsrekonstruktion finns möjligheter för Brighter att hitta en strategisk samarbetspartner eller industriell investerare och därmed skapa förutsättningar för lönsam tillväxt.

Bolaget uppges framför allt ha kommit långt fram med lösningen Actiste Diabetes Management i Qatar, där kommersialiseringen accelererar. Även i Förenade Arabemiraten och i Sydostasien pågår olika kommersialiseringsprojekt i syfte att öka takten i etableringen på marknaden.

Enligt Brighter har styrelsen och ledningen parallellt arbetat aktivt med olika finansieringslösningar, både genom avyttring av dotterbolag, emissioner samt diskussioner och förhandlingar med andra potentiella externa investerare.

Det utmanande läget på den globala kapitalmarknaden i kombination med post-pandemi effekter har under 2022 begränsat möjligheterna att resa externt kapital.

"Bolaget har därmed inte kunnat säkra den långsiktiga finansiering som krävs för att fortsätta utveckla verksamheten samt bredda den pågående marknadsbearbetningen", skriver Brighter. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063