23948sdkhjf

Rullstolsburne Hans kunde inte använda macken – fick bensinjätte fälld i domstol

Det var diskriminering när bensinjätten Circle K:s utformade en av sina stationer i Uppsala så att den inte gick använda av rullstolsburna. Det menar Stockholms tingsrätt som dömer bolaget att betala skadestånd.

Det var i juni 2021 som Uppsalabon Hans Filipsson stämde Circle K för brott mot diskrimineringslagen. Orsaken var att han upptäckt att han inte kunde tanka på tre obemannade Ingo-stationer eftersom han inte kunde nå kortterminalen.

Till stöd i den juridiska processen hade han organisationerna DHR, Disability Rights Defenders Sweden och Talerättsfonden mot diskriminering.

Domen har nu fallit och tingsrätten ger Hans Filipsson delvis rätt, rapporterar flera medier. Circle K dömdes att betala 10 000 kronor i skadestånd för bristande tillgänglighet vid en av de tre aktuella stationerna.

Enligt plan- och bygglagen ska en byggnad efter ombyggnad vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Men efter en ombyggnad 2016 uppfyllde inte bensinstationen på Fyrisparksvägen i Uppsala de kraven, anser rätten.

Enligt domen har det förekommit diskriminering, men den bedöms inte ha varit allvarlig, eftersom "den bristande tillgängligheten varken varit avsiktlig eller skett med uppsåt att kränka”. Domstolen beslutade att parterna ska betala sina egna rättegångskostnader eftersom ingen av dem fick helt rätt i målet.

Hans Filipsson, som även är vice ordförande i Disability Rights Defenders, betraktar ändå utgången som en framgång. Om domen vinner laga kraft vore det "ett enormt lyft", säger han i ett pressmeddelande.

– Det innebär indirekt att Circle K och andra kedjor måste göra sina obemannade stationer tillgängliga, för annars riskerar de också att stämmas. Det vore också en dom som kan ge riktning för andra, liknande samhällssituationer med betalautomater, säger han.

Circle K har fram till den 3 november på sig att överklaga domen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11