23948sdkhjf

Så kan vården förändras under nya regeringen

Life science-området var inte i fokus när statsminister Ulf Kristersson (M) presenterade den nya regeringens politik på tisdagsförmiddagen, men några nyheter kom.

I sin ovanligt långa regeringsförklaring ägnade Ulf Kristersson mest utrymme åt aviserade skärpningar inom kriminal- och migrationspolitiken, energifrågor och försvars- och säkerhetspolitik.

Om forskningspolitiken var han kortfattad, men konstaterade att universitet och högskolor "ska styras mer utifrån principer av utbildningskvalitet och vetenskaplig excellens, än av rena volymmål". Han framhöll också att vetenskap och forskning ska stå fri från politisk styrning.

När Ulf Kristersson så småningom kom in på sjukvårdsområdet konstaterade han att regeringen avser att öka det nationella ansvaret för vården. En utredning ska tillsättas om för- och nackdelar med att långsiktigt införa ett delvis eller helt statligt huvudmannaskap, och en gemensam nationell digital infrastruktur ska genomföras.

Vidare ska en nationell vårdförmedling inrättas där ledig kapacitet redovisar, och patienter ska ges möjlighet att söka vård i hela landet.

Enligt regeringsförklaringen ska en omfattande utbyggnad av primärvården påbörjas, och en särskild satsning för jämlik, nära och patientsäker vård i hela landet genomföras. En särskild satsning aviseras på cancer- och barncancervården inklusive eftervård och rehabilitering.

Ulf Kristersson aviserade också en utredning för att stärka högkostnadsskyddet för tandvården och göra det mer likt det som finns i övrig vård.

Åtgärder för ett statligt helhetsansvar för personlig assistans inom ramen för LSS ska övervägas.

En speciell satsning görs inom vård för migrän, endometrios och klimakterievård, och lagstiftningen ska ändras så att möjligheten att göra abort även i hemmet tillåts.

Inom området psykisk ohälsa hos unga ska en lagstadgad vårdgaranti införas med innebörden att barn som behöver hjälp och stöd ska få det inom maximalt 30 dagar.

Artikeln uppdateras.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
S-profil från Kalmar tar över ordförandeskapet i SKR
Ny plattform för utvärdering av AI-system för bröstcancerscreening
EU vill minska importberoendet från ett och samma land
”Lågkonjunkturen sätter press på nationella sjukvårdsbudgetar”
Apotek uppfattas som hållbara av konsumenter
KI:s nya rektor: "Vi ska ha en drivande roll"
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.156