23948sdkhjf

Kritiserat system för hörselvård slopas i Stockholm

Region Stockholm ska avskaffa "Fritt val" inom hörselvården som en del av en uppgörelse om det nya styret i regionen. Beskedet välkomnas av Hörselskadades riksförbund (HRF).

Vänsterpartiet i Region Stockholm uppger att man träffat ett avtal med nya styret, bestående av S, MP och C, som bland annat innebär att "Fritt val" av hjälpmedel inom primär hörselrehabilitering ska avskaffas.

Det ska "ersättas med ett system som förbjuder tillverkare från att också vara förskrivare samtidigt som tillgängligheten till vård och mångfalden av utförare upprätthålls", enligt V som framhåller att vårdvalet kommer att finnas kvar.

HRF ser beskedet som en seger. Förbundet har arbetat för att avskaffa systemet sedan det infördes i Stockholm och Skåne 2011.

Det här är ett enormt glädjande besked. Äntligen kan vi hörselskadade få en hörselvård att lita på, säger förbundets ordförande Agneta Österman Lindquist i ett pressmeddelande.

Kritiken mot fritt val-systemet har bland annat gått ut på att hörapparatstillverkarna, som äger de flesta av mottagningarna, har gynnat sina egna produkter och satt försäljningsintressen före patientens bästa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096