23948sdkhjf

Läkemedelsrobot prövas inom hemsjukvården – ska ge säkrare medicinering

Ett försök med läkemedelsrobotar genomförs nu bland 30 patienter inom hemsjukvården i Region Stockholm. Målet är att minska risken för feldosering och förväxling av läkemedel.

Det är Aleris som köpt in 30 läkemedelsrobotar av modellen Dosell från det svenska medicinteknikbolaget Izafe.

Under oktober kommer den första patienten som vårdas inom ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) att få bekanta sig med roboten, som är ungefär lika stor som en skokartong och placeras på lämplig plats i hemmet.

Den laddas upp med de ordinerade läkemedlen i dospåsar, och vid rätt tidpunkt för varje läkemedelsintag signalerar roboten med ljud och ljus och matar fram påsen så att patienten kan ta den.

– Om inte patienten tar sina läkemedel går ett larm till våra sjuksköterskor, säger Maria Frick, legitimerad apotekare på Aleris närsjukvård, i ett pressmeddelande.

Läkemedel för kommande administreringstillfällen är inte åtkomliga för patienten, vilket minskar risken för överdosering.

Förutom säkrare läkemedelsdosering är det, enligt Aleris, meningen att robotarna ska leda till ökad effektivitet och därmed möjlighet att lägga tid och resurser på mer värdeskapande aktiviteter.

– Vi ser stora möjligheter med läkemedelsrobotar inom specialistsjukvården. Innovation och teknik som kan hjälpa våra patienter till ökad självständighet samtidigt som patientsäkerheten ökar eller bibehålls är viktigt för oss, säger Maria Frick.

Efter en provperiod på tre månader kommer en utvärdering att genomföras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156