23948sdkhjf

Sverige i toppen bland mest innovativa länderna

Här kommer ett positivt besked: svenska uppfinnarhjärnor kan fortfarande. Sverige placerar sig på tredje plats på listan över världens mest innovativa länder.

Det är FN:s immaterialrättsorganisation Wipo som i sin årliga mätning Global Innovation Index placerar Sverige på bronsplats, efter Schweiz och USA, men före länder som Storbritannien, Tyskland, Finland och Danmark.

Wipos index omfattar 132 länder och bygger på 80 indikatorer, som bland annat innefattar patent- och varumärkesansökningar, export av högteknologi, vetenskapliga publikationer, infrastruktur, utbildning och idéskapande.

Peter Strömbäck generaldirektör för Patent- och registeringsverket, säger i ett pressmeddelande att han är "mycket stolt" över resultatet, även om det innebär att Sverige tappar silverplatsen från förra årets mätning.

 Vår innovationskraft ger oss möjligheter att möta den gröna och digitala omställningen, att skapa nya produkter och tjänster som kan påverka lokalt och globalt och skapa fler jobb i Sverige. Innovation driver tillväxt och företag som tar tillvara och utvecklar sina immateriella tillgångar har goda förutsättningar att växa.

Fakta: Världens 10 mest innovativa länder 2022:

1 Schweiz

2 USA

3 Sverige

4 Storbritannien

5 Nederländerna

6 Sydkorea

7 Singapore

8 Tyskland

9 Finland

10 Danmark

Källa: Global Innovation Index

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.283