23948sdkhjf

Karolinska världens nionde bästa sjukhus: "Ett viktigt erkännande"

Återigen rankar Newsweek de bästa sjukhusen i världen. I år har de listat de sjukhus som är bäst på att använda ny teknik. Karolinska universitetssjukhuset utmärker sig inom artificiell intelligens och hamnar på plats 9 av 300 sjukhus.

Som enda sjukhus utanför USA tar sig Karolinska universitetssjukhuset in på topp 10-listan på Newsweeks lista över World´s Best Smart Hospitals 2023. Solnasjukhuset utmärker sig i kategorin artificiell intelligens, när ny teknik tas upp som kriterier för att ta sig in på listan. 

Karolinskas vision är att bota och lindra imorgon det ingen kan bota och lindra idag. För att nå dit krävs satsningar på teknik och metoder som gör nya behandlingar möjliga. En annan förutsättning är att sjukhuset är extremt datadrivet. Denna placering är ett viktigt erkännande för att sjukhuset ligger i spets inom områden som kommer att revolutionera sjukvården, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för sjukhuset i ett pressmeddelande.

Rankningen gör Newsweek tillsammans med undersökningsföretaget Statista, där en sammanvägning av medicinska resultat, patientrapporterad kvalitet eller upplevelser och rekommendationer från läkare, annan vårdpersonal och chefer inom sjukvårdssektorn. 300 sjukhus i 28 länder finns på listan. Man har särskilt kollat på användning av AI, digital bildbehandling, telemedicin, robotik och elektronisk funktionalitet. 

Förra året låg Karolinska universitetssjukhuset på plats nummer åtta.

Sjukhusen i topp ligger alla i USA. Mayo Clinic i Rochester på plats 1, följt av Massachusetts General Hospital i Boston, The John Hopkins Hospital i Baltimore, Cleveland Clinic i Cleveland, The Mount Sinai Hospital i New York, Brigham and Women´s Hospital i Boston, MD Andersson Cancer Center i Houston och Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York.

Läs hela listan här. 

Nordiska sjukhus på listan (1-150)

9. Karolinska universitetssjukhuset, Solna, Sverige
16. Aarhus Universitetshospital, Aarhus, Danmark
22. Aalborg Universitetshospital, Aalborg, Danmark
35. Oslo Universitetssykehus, Oslo, Norge
39. St. Olavs Hospital, Trondheim, Norge
42. Helsinki University Hospital, Helsingfors, Finland
48. Akademiska sjukhuset, Uppsala, Sverige
124. Rigshospitalet, Köpenhamn, Danmark
147. Akershus Universitetssykehus, Lørenskog, Norge 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094