Instrument-tillverkning och robotar på Kirurgveckan
I monter 307 sitter personal från Stille och gör kirurgiska instrument.
Ingar How är kirurginstrumentmakare på det 180-åriga företaget med bas i Eskilstuna.
– Vi gör i princip likadant nu som man gjorde när bolaget grundades 1841. Det är många som inte vet att det här görs för hand fortfarande. Det är tidskrävande och det tar många år innan man lär sig, säger han och visar hur man gör en kirurgisk sax.
I monter 415 hittar man en kirurgisk robot som ser ut som en mindre rymdfarkost. Intuitive Surgical, som har sitt huvudkontor i Kalifornien, visar upp sin Da Vinci Xi – en robot som används vid avancerad titthålskirurgi. Idag används den inom bland annat gynekologi, tarmkirurgi, lungkirurgi och HPB. Roboten lanserades 2014, men operativsystemet uppgraderas ständigt.
– Robotassisterad kirurgi kan användas på allt från munnen ned till bäckenet. Vår robot leder till mer precis kirurgi – precisionskirurgi, säger Joakim Axen, Clinical Sales Representative på Intuitive.
Och även om många av produkterna i hallen visar precisionskirurgiska tekniker ligger inte enbart fokus på produkter. Under en paneldebatt om framtidens kirurger diskuteras varför man inte kan få fram statistik om hur många ST-läkare det finns under utbildning.
– Det är en bugg i systemet. Jag har hört det här under hur många år som helst. Att inte veta hur många ST-läkare vi har – hur ska vi då kunna veta hur många kirurger vi behöver, sa Mikael Öman, överläkare och kirurg vid Norrlands universitetssjukhus.
Panelen är enig om att det är svårt att få fram statistik, framförallt eftersom Sverige har 21 regioner och varje universitetssjukhus är små öar.
– Vi skulle behöva statistik utifrån ett nationellt perspektiv och få möjligheten att föra bra statistik för att se behovet av randningar och platser, sa Marie Morell (M), oppositionsråd i Region Östergötland, under debatten.
– Vi försöker förbättra statistiken över personalgrupper. Om ett år kanske vi har en plan i alla fall. Men vi fokuserar för mycket på siffror istället på hur vi ska lösa arbetsbördan, sa Thomas Lindén, avdelningschef för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen.
Kirurgveckan fortsätter under veckan med sista dag på fredag. Föreläsningarna innefattar ämnen som akutläkare som kirurgins räddare, kirurgi på det prematura barnet, akuta bukväggsbråck till vårdvetenskap.
Se hur instrumentmakaren Ingar How på Still gör en kirurgisk sax på mässan i videon nedan.
Artikeln är en del av vårt tema om WEBB-TV.