23948sdkhjf

Implantat från grishud imiterar hornhinna – lovande resultat i studie

Linköpingsforskare har utvecklat ett implantat byggt på protein från grishud som efterliknar den mänskliga hornhinnan. Positiva resultat presenteras nu från en pilotstudie.

Förhoppningen är att det biokonstruerade implantatet ska bli ett alternativ till transplantationen av donerade hornhinnor, som är en bristvara, i synnerhet i många låg- och medelinkomstländer. I studien, som publicerats i Nature Biotechnology, uppges synen ha återställts hos 20 personer med en sjukdom i hornhinnan.

För att tillverka implantaten använde forskarna kollagenmolekyler ur hud från grisar som renats på vederbörligt sätt. Den mänskliga hornhinnan består till största delen av just proteinet kollagen. De lösliga kollagenmolekylerna byggdes ihop med varandra för att göra materialet stabilt.

Implantaten kan massproduceras och lagras i upp till två år, till skillnad från donerade hornhinnor som måste användas inom två veckor.

– Vi har ansträngt oss för att säkra att det vi utvecklar ska vara tillgängligt och till överkomligt pris för alla. Det här är inte bara för människor med god ekonomi utan den här teknologin kan användas i alla världsdelar, säger Mehrdad Rafat, adjungerad universitetslektor vid Institutionen för medicinsk teknik vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande. Han är även grundare av företaget Linkocare Life Sciences, som står för tillverkning och certifiering av biomaterialet som användes i studien.

Forskarna har även utvecklat en ny, förenklad metod för att behandla sjukdomen keratokonus, som leder till att hornhinnan förtunnas så mycket att det kan ge blindhet. I dag opereras patientens hornhinna bort och ersätts av en donerad hornhinna som sys fast. Den nya metoden är mindre invasiv.

– Med vår metod behöver kirurgen inte ta bort patientens egen vävnad. I stället görs ett litet snitt genom vilket implantatet förs in i den befintliga hornhinnan, säger Neil Lagali, professor vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper vid Linköpings universitet.

I den den kliniska pilotstudien, som genomfördes i Iran och Indien, deltog 20 personer som blivit blinda eller var på väg att bli blinda till följd av keratokonus. Efter att det biokonstruerade implantatet satts in läkte vävnaden och åtta veckors behandling med immunhämmande medel räckte för att hindra bortstötning.

Efter två år var ingen av personerna längre blind, och tre av deltagarna som varit blinda före studien hade fått perfekt syn, enligt studien. På gruppnivå uppges resultaten vara lika bra som efter en hornhinnetransplantation.

Forskarna betonar att en större klinisk studie behövs innan det blir aktuellt att använda implantatet inom vården.

Läs studien:

"Bioengineered corneal tissue for minimally invasive vision restoration in advanced keratoconus in two clinical cohorts".

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142