23948sdkhjf

Artrosbehandling som hjälpt hästar kan testas på människor

Artros eller osteoartrit som det även heter drabbar både människor och djur. Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har utvecklat en behandling som tycks kunna bromsa sjukdomsförloppet hos hästar. Nu planeras även en ansökan om tillstånd för att testa läkemedlet på människor.

Artros är en av de vanligaste ledsjukdomarna i Sverige för både hästar och människor. Genom ett samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet och Göteborgs universitet har en ny potentiell behandling mot atros utvecklats för hästar samt en analysmetod av två biomarkörer för diagnosticering av sjukdomen.

Läkemedelskombinationen består av glukos, ett läkemedel för lokalbedövning och ett antiinflammatoriskt läkemedel i låga koncentrationer. I studier har man sett att med hjälp av behandlingen har broskceller återställts.

– Vi har kunnat visa att inflammationen minskar, och att de återställda broskcellerna börjar producera mer så kallade matrixmolekyler, som är viktiga byggstenar i broskvävnaden. Detta skulle kunna tyda på att läkemedelskombinationen faktiskt har en potential att bota artros, säger Elisabeth Hansson, professor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet som är en av forskningsledarna i samarbetet, i ett pressmeddelande.

En dubbelblindad kontrollerad klinisk studie utfördes på totalt 20 halta travare. Resultaten visade att de hästar som behandlades med läkemedelskombinationen blev ohalta, säger Eva Skiöldebrand, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, i ett pressmeddelande.

– Flera av de hästar som behandlades förblev dessutom ohalta under lång tid efter behandling, vilket ger stora förhoppningar för läkemedlet i framtiden.

Nu planerar forskarteamet som har patent på läkemedelsbehandlingen att söka tillstånd att genomföra en klinisk prövning på människa.

– Hästar och människor är genetiskt väldigt lika. Hästar utvecklar sjukdomen artros spontant vilket gör hästen till en utmärkt försöksmodell för att studera artros hos människa. Dessutom är de framforskade biomarkörerna identiska i häst och människa vilket gör att vi kan använda de här nya analysmetoderna även för människor, säger Eva Skiöldebrand.

Forskarna publicerade en vetenskaplig studie i slutet av juni där fynden presenteras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.64