23948sdkhjf

Iconovos inhalatorteknik ska utvecklas med stöd av Bill & Melinda Gates Foundation

Lundabolaget Iconovo har fått nio miljoner kronor i anslag av Bill & Melinda Gates Foundation. Syftet är att utveckla inhalatorer som till låg kostnad ska göra viktiga läkemedel tillgängliga även i resurssvaga delar av världen.

Iconovo ska med hjälp av anslaget utveckla terapimodeller som bygger på bolagets inhalator Icoone Nasal för behandling av virusinfektioner i luftvägarna. Målet är att ta fram en nasal inhalator som snabbt kan anpassas för industriell tillverkning i miljontals exemplar.

– Covid-19-pandemin har visat hur viktigt det är att snabbt och brett tillgängliggöra läkemedel och vacciner mot luftvägsinfektioner. När nästa pandemi slår till, eller om den nuvarande pandemin håller i sig, bör det finnas en inhalator på plats som möjliggör snabb, kostnadseffektiv utveckling och förenklad global distribution av nya inhalationsbehandlingar, säger Iconovos vd Johan Wäborg i ett pressmeddelande.

Avsikten är att behandlingarna ska ha en låg tillverkningskostnad, kunna transporteras utan kylkedja och ibland kunna ersätta injektioner. Det skulle kunna göra fler läkemedel tillgängliga i områden med begränsade ekonomiska resurser och mindre utvecklad infrastruktur. Projektet genomförs under perioden augusti 2022 till juni 2023.

– Det finns idag en stor ojämlikhet i distributionen av läkemedel mellan olika delar av världen, och vi kan vara med och förändra detta med vår Icoone-plattform. Vi är glada och stolta över att Bill & Melinda Gates Foundation har gett oss förtroendet att ta ledningen i detta viktiga arbete, säger Johan Wäborg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096