23948sdkhjf

Iconovos inhalatorteknik ska utvecklas med stöd av Bill & Melinda Gates Foundation

Lundabolaget Iconovo har fått nio miljoner kronor i anslag av Bill & Melinda Gates Foundation. Syftet är att utveckla inhalatorer som till låg kostnad ska göra viktiga läkemedel tillgängliga även i resurssvaga delar av världen.

Iconovo ska med hjälp av anslaget utveckla terapimodeller som bygger på bolagets inhalator Icoone Nasal för behandling av virusinfektioner i luftvägarna. Målet är att ta fram en nasal inhalator som snabbt kan anpassas för industriell tillverkning i miljontals exemplar.

– Covid-19-pandemin har visat hur viktigt det är att snabbt och brett tillgängliggöra läkemedel och vacciner mot luftvägsinfektioner. När nästa pandemi slår till, eller om den nuvarande pandemin håller i sig, bör det finnas en inhalator på plats som möjliggör snabb, kostnadseffektiv utveckling och förenklad global distribution av nya inhalationsbehandlingar, säger Iconovos vd Johan Wäborg i ett pressmeddelande.

Avsikten är att behandlingarna ska ha en låg tillverkningskostnad, kunna transporteras utan kylkedja och ibland kunna ersätta injektioner. Det skulle kunna göra fler läkemedel tillgängliga i områden med begränsade ekonomiska resurser och mindre utvecklad infrastruktur. Projektet genomförs under perioden augusti 2022 till juni 2023.

– Det finns idag en stor ojämlikhet i distributionen av läkemedel mellan olika delar av världen, och vi kan vara med och förändra detta med vår Icoone-plattform. Vi är glada och stolta över att Bill & Melinda Gates Foundation har gett oss förtroendet att ta ledningen i detta viktiga arbete, säger Johan Wäborg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Han föreslås som ny regiondirektör i Skåne
Självadministrerad astmabehandling godkänd i USA
Precisionsmedicinskt centrum: ”Det är stor aktivitet på flera fronter“
Han ska skapa ett labb för röntgenmikroskopi i Lund
Ny vd till Vitrolife
Ny behandling mot knäartros på väg mot klinisk prövning
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.109