23948sdkhjf

Ulricehamn först i Sverige med dygnsrytmljus på vårdboende

Ulricehamn kommun har skrivit in dygnsrytmbelysning som standard för kommunens nybyggnationer. Först ut är det kommande vård- och omsorgsboendet i Ryttershov, som blir det första i Sverige som får en dygnsrytmanläggning. 

Den första delen av det nya vård- och omsorgsboendet i Ryttershov i Ulricehamn kommun ska stå klart för inflytt 2024 och hela boendet beräknas vara klart 2026. Att det byggs nya omsorgsboenden i Sveriges kommuner är inget nytt – men att boendet i Ulricehamn får en dygnsrytmanläggning är speciellt. Alla utrymmen kommer att ha dygnsrytmljus, som det första vård- och omsorgsboendet i Sverige. 

Det är bolaget Chromaviso som står bakom det speciella ljuset. Enligt kommunen kommer ytterligare fyra boenden få samma anläggning, och även där är det Chromaviso som står bakom ljusanläggningen. 

– De boende ska få bättre livskvalitet, sova bättre, känna mindre oro, få ökat välbefinnande och inte minst få uppleva de vetenskapliga och kliniska resultaten som forskningen visar, säger Anna-Karin Asp, verksamhetschef för kommunens vård- och omsorgsboenden i Ulricehamn kommun, i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter: 

– Samtidigt ska personalen få de bästa förutsättningarna och fler ska vilja jobba på Ryttershov. Man ska kunna må bra, sova bra och uppleva mindre trötthet när man har jobbat natt. Dygnsrytmljus är en investering i personalen som är verksamhetens och vårdens största resurs.

Enligt kommunen är effekten av dygnsrytmljus dokumenterad från forskningsstudier för demenssjuka, patienter och personal. Ljuset finns redan på sjukhus runt om i Sverige och finns på många vård- och omsorgsboenden i Danmark. 

Boendet i Ryttershov ska bli ett kunskaps- och demenscenter för personer med kognitiv svikt. 

– Hela Ryttershov och miljön med allt ifrån bostadsrum, gemensamma utrymmen, trädgårdar och innergårdar ska anpassas utifrån de behoven som personer med demenssjukdomar har, säger Anna-Karin Asp.

Enligt Anna-Karin Asp har dialogen med politiker och kommunens förvaltningsledning varit positiv. 

– Politikerna har varit mycket nyfikna kring dygnsrytmbelysningen och beslutat att det ska vara en del av den framtida kvalitetsmässiga nivån i hela kommunen.

Chromavisos dygnsrytmljus återskapar det naturliga ljuset och ändras automatiskt från en mild soluppgång till ett kraftigt dagsljus för att sedan gå ned som en solnedgång. Enligt bolaget skapar ljuset en hälsosam dygnsrytm som ska förbättra bland annat sömn. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078