23948sdkhjf

Startup-bolaget Rarity vill bli nästa Olink 

Inte ens ett år gamla har Rarity Bioscience fått anslag från Swelife och Medtech4health. Nu hoppas vd:n Linus Bosaeus att deras teknik för detektion av mutationer i blodprov hos cancerpatienter ska nå laboratorier redan nästa år. 

– Med vår teknik kan riktade undersökningar göras för att hitta mutationer efter genomgången cancerbehandling eller under tiden behandlingen sker. På så sätt kan vi optimera behandlingen och inte överbehandla, och sätta in vidare behandling vid återfall, säger Linus Bosaeus, vd för Rarity.

Rarity bildades runt midsommar förra sommaren och har redan fått ett tre miljoner-anslag från Swelife och Medtech4health för ett partnerprojekt. Företagets teknik för att hitta mutationer genom blodprover har tio års forskning bakom sig från Uppsala universitet och institutionen för immunologi, genetik och patologi. Precis som för många andra bolag som kommer från universitetet finns Ulf Landegren, professor i molekylärbiologi vid institutionen, med i kulisserna. 

Rarity är en spin-off från Landegrens forskningsgrupp Molecular Tools. Han bildade bolaget tillsammans med sin tidigare doktorand Lei Chen, som är bolagets CTO. I ryggen finns dessutom Uppsala Universitet Invest som har en rad startups-bolag på sin meritlista: Olink, Bioarctic och Ilya Pharma, för att nämna några. 

Raritys teknik ska upptäcka små mängder mutationer i DNA i liquid biopsies, framför allt i blodprover. Och tekniken kan, enligt Linus Bosaeus, användas i de flesta labb med redan befintlig utrustning. 

– Vår teknik är 10 till 100 gånger mer känslig än dagens teknik och kan upptäcka en mutation på 100 000 genom flytande biopsianalys, säger han.

Målet med partnerprojektet, som utförs tillsammans med Scilifelab, Karolinska institutet och Akademiska sjukhuset i Uppsala, är att implementera tekniken för precisionsdiagnostik och återfallsdetektion för akut myeloid leukemi och myelodysplastiskt syndrom. 

Idag används primärt benmärgsprover för att kunna hitta mutationer hos cancerpatienter. Men de proverna kan bara göras en gång i kvartalet. Blodprover däremot lämnas mer frekvent och därmed kan upptäckten av mutationer, som är aggressiv i den här sortens cancer, upptäckas tidigare. 

– Dessutom är benmärgsprover tidskrävande, kostsamt och är smärtsamt för patienterna, säger Linus Bosaeus.

Utvecklingen i bolaget går snabbt. Idag har man sex anställda och siktet är inställt på att få ut tekniken i laboratorier redan nästa år och där kommer tillskottet från Swelife och Medtech4health till god användning. 

Att Rarity Bioscience är nästa bolag att komma från Ulf Landegrens instititut är något som Linus Bosaeus ser som en styrka. Och han hymlar inte med förhoppningen om att det ska gå lika bra för hans företag som för Olink.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095