23948sdkhjf

KTH:s rektor utreds efter professorsutnämning

Rektorn och dekanus på KTH har enligt en anmälan till UKÄ kringgått anställningsrutiner när en nära medarbetare befordrades till professor. En månad senare blev personen utnämnd som toppkandidat för rektorsroll vid ett annat lärosäte, rapporterar SVT.

Alla fem skolkollegier på KTH reagerade efter att en nära medarbetare till rektorn fick ett snabbspår till en professorstjänst. Erik Lindahl, professor i biokemi på KTH, är en av professorerna som har anmält ärendet till Universitetskanslersämbetet, UKÄ.

En månad efter att personen befordrades till professor blev hen utnämnd som toppkandidat för rektorsrollen på Högskolan i Skövde, enligt SVT. KTH:s rektor har tidigare varit rektor på det lärosätet.

– Det kan åtminstone ifrågasättas om det inte är jäv att rektorn deltagit i handläggningen av en process för att ge en nära medarbetare en professur, säger Erik Lindahl.

KTH:s fem skolkollegier menar att rektor och dekanus – lärosätets två högsta chefer – har kringgått anställningsrutiner som att utlysa tjänsten i tid och att begära ett sakkunnigutlåtande om medarbetarens akademiska meriter.

Enligt SVT har dekanus avgått på grund av händelsen.

UKÄ utreder nu fallet, och säger till SVT, att det är första gången de får in en anmälan som gäller en kallelse. En kallelse ska användas restriktivt och bara när personen är av särskild betydelse för verksamheten.

– Vi ser på det mycket allvarligt och ska utreda om det har gjorts fel i det här fallet, säger Christian Sjöstrand, chefsjurist på UKÄ, till SVT.

KTH:s styrelse har startat en extern utredning, efter en uppmaning från UKÄ, för att titta på rektorsbeslut om att kalla en skolchef till professor, men förnekar enligt SVT att utredningen även ska granska jävsituation.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Apotek uppfattas som hållbara av konsumenter
KI:s nya rektor: "Vi ska ha en drivande roll"
Hänger säkerheten med i samma takt som digitaliseringen?
Världens största civila sjukhusfartyg på plats i Senegal – en operation utförd
Hon blir ny innovationschef på Fluicell
Här är akademikeryrkena i branschen med bäst jobbchanser
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.141