23948sdkhjf

KTH:s rektor utreds efter professorsutnämning

Rektorn och dekanus på KTH har enligt en anmälan till UKÄ kringgått anställningsrutiner när en nära medarbetare befordrades till professor. En månad senare blev personen utnämnd som toppkandidat för rektorsroll vid ett annat lärosäte, rapporterar SVT.

Alla fem skolkollegier på KTH reagerade efter att en nära medarbetare till rektorn fick ett snabbspår till en professorstjänst. Erik Lindahl, professor i biokemi på KTH, är en av professorerna som har anmält ärendet till Universitetskanslersämbetet, UKÄ.

En månad efter att personen befordrades till professor blev hen utnämnd som toppkandidat för rektorsrollen på Högskolan i Skövde, enligt SVT. KTH:s rektor har tidigare varit rektor på det lärosätet.

– Det kan åtminstone ifrågasättas om det inte är jäv att rektorn deltagit i handläggningen av en process för att ge en nära medarbetare en professur, säger Erik Lindahl.

KTH:s fem skolkollegier menar att rektor och dekanus – lärosätets två högsta chefer – har kringgått anställningsrutiner som att utlysa tjänsten i tid och att begära ett sakkunnigutlåtande om medarbetarens akademiska meriter.

Enligt SVT har dekanus avgått på grund av händelsen.

UKÄ utreder nu fallet, och säger till SVT, att det är första gången de får in en anmälan som gäller en kallelse. En kallelse ska användas restriktivt och bara när personen är av särskild betydelse för verksamheten.

– Vi ser på det mycket allvarligt och ska utreda om det har gjorts fel i det här fallet, säger Christian Sjöstrand, chefsjurist på UKÄ, till SVT.

KTH:s styrelse har startat en extern utredning, efter en uppmaning från UKÄ, för att titta på rektorsbeslut om att kalla en skolchef till professor, men förnekar enligt SVT att utredningen även ska granska jävsituation.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078