23948sdkhjf

Patient fick nytt öra – 3d-printat från sina egna celler

Ett kirurgteam i Texas har lyckats med att förse en patient med vad de uppger är det första 3D-printade ytterörat som bygger på patientens egna celler.

Operationen ägde rum på Microtia-Congenital Ear Deformity Institute i San Antonio, rapporterar Fierce Biotech och New York Times.

Patienten var en 20-årig kvinna vars högra öra var förkrympt och missformat sedan födseln.

Öronimplantatet togs fram genom teknik utvecklad av New York-företaget 3DBio Therapeutics, som odlat fram vävnadsmaterial med hjälp av celler från patientens eget öronbrosk. Den rätta formen erhölls genom 3D-skanning av patientens andra öra.

Operationen var den första av 11 planerade ingrepp av samma slag inom ramen för en klinisk studie som syftar till att ta fram metoder att hjälpa patienter som lider av mikroti, en sällsynt medfödd avvikelse där ytterörat inte utvecklats normalt.

– Det här är ett historiskt ögonblick för patienter med mikroti och i ett större perspektiv för den regenerativa medicinen eftersom vi nu börjar visa den verkliga praktiska tillämpningen av nästa generationens teknologi inom vävnadsteknik, säger Daniel Cohen, vd och medgrundare av 3DBio, till Fierce Biotech.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094