23948sdkhjf

Fysioterapeuter med företag ökade sparandet – men inte lönen

Över hälften av fysioterapeuterna som driver eget företag höjde inte sin löner under pandemin, visar en undersökning.

Det är professions- och fackförbundet Fysioterapeuterna som har genomfört en enkät bland sina företagande medlemmar och kommit fram till att 53 procent av dem avstod från att höja sin lön under covid-19-pandemin, men att buffertsparandet däremot ökade.

Förbundets ombudsman Marie Granberg ser det som ett tecken på ett ökat krismedvetande.

– Pandemin är ju inte över, så jag tror man ser att man behöver ha en större buffert i företaget. Många har också ökat sitt sparande. Dessutom finns det andra sätt att ta del av pengarna i företaget än just lön, som till exempel utdelning eller pensionssparande, säger hon till tidningen Fysioterapi.

Enligt undersökningen ligger den genomsnittliga månadslönen för fysioterapeuter med eget företag mellan 37 000 och 43 000 kronor, och de flesta sätter av minst 5 000 kronor i månaden till pension.

Marie Granberg påpekar att många av dem arbetar över 50 timmar i veckan, och att 70 procent av företagarna har fasta månadskostnader, utöver lön, skatt och sociala avgifter, på mellan 11 000 och 30 000 kronor

– Något som är viktigt att komma ihåg när man diskuterar företagares löner eftersom prisökningar ofta äter upp en stor del av uppräkningen av ersättningarna, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.344