23948sdkhjf

AI-driven diagnostik av hudcancer prövas på 30 kliniker

Startup-företaget AI Medical Technology inleder en klinisk prövning av sitt system för diagnos av malignt melanom på 30 svenska primärvårdskliniker.

Företagets produkt Dermalyser har utvecklats som ett beslutsstödsverktyg för framförallt allmänläkare för klassificering av hudförändringar som kan misstänkas vara hudcancer.

 Den artificiella intelligensen bakom Dermalyser bygger på analyser av 100 000 bilder av hudförändringar med tillhörande, bekräftad diagnos, säger Christoffer Ekström, vd för AI Medical Technology, i ett pressmeddelande.

Dermalyser består av en app på en mobiltelefon på vilken ett dermatoskop monteras för att ta bilder med mobiltelefonens kamera. Användaren matar in patientinformationen och tar sedan en bild av hudförändringen.

Inom några sekunder visas en klassning av melanomrisken på skärmen. Enligt AI Medical är den diagnostiska precisionen betydligt högre än traditionella eller alternativa metoder, och resultatet blir tillgängligt snabbare.

Den kliniska studie som nu inleds ska utvärdera säkerhet, prestanda och nytta när det gäller testning av patienter med misstänkt malignt melanom, samt undersöka produktens användarvänlighet. Studien väntas väntas vara genomförd under det sista kvartalet i år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.33