23948sdkhjf

Elekta får exportpris – "Förväntas öka den svenska medtech-exporten väsentligt"

Hälsoexportpriset Swecare Export Awards har tilldelats de bägge medicinteknikföretagen Elekta och Digital Diabetes Analytics.

Strålbehandlingsföretaget Elekta får enligt motiveringen priset för sitt stora och växande bidrag till svensk export, sin marknadsåterhämtning efter pandemin och sitt engagemang för allas rätt till bästa möjliga cancervård.

"Bolaget är marknadsledare eller nummer två på samtliga av världens marknader. Man investerar i ett nytt huvudkontor i Hagastaden i Stockholm och ökar kraftigt produktutvecklingen i Sverige, något som förväntas öka den svenska medtech-exporten väsentligt", skriver juryn, som utsetts för att representera både branschen och det offentliga Sverige.

Digital Diabetes Analytics vinner priset i kategorin Swecare Rising Star Award. Företaget, som bildades 2019, har tagit fram ett beslutsstödssystem för vårdgivare och mobilapplikationen en Onetwodiabetes, en digital tjänst för personer som lever med diabetes.

"I en tid då det blivit uppenbart att ett skifte måste ske mot mer hälsoförebyggande insatser, ligger företagets produkt och tjänst väl i tiden. Ett system med förebyggande och hälsoförstärkande fokus som kan spara stora resurser för sjukvården globalt och förbättra livskvaliteten för hundratals miljoner patienter", lyder juryns motivering.

Swecare är en halvstatlig stiftelse, med drygt 100 företag och organisationer som medlemmar, som har i uppdrag från socialdepartementet att bidra till ökad svensk export inom hälsoområdet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.318