23948sdkhjf

SGU varnar för import av metall från odemokratiska länder

Nu går Sveriges geologiska undersökning, SGU, ut och varnar för att vi importerar kritiska metaller och mineral från odemokratiska länder istället för att utvinna dem själva.

Erik Jonsson, statsgeolog på SGU berättar för Sveriges Radio hur illa det är:

– Hur allvarligt som helst skulle jag säga, särskilt om man tittar på specifika industrisektorer. Vi har den här halvledarbristen som råder just nu som gör att Scania och Volvo fått dra ner eller stänga produktionen av vissa fordon. Detsamma gäller förstås med till exempel platinagruppens metaller som vi importerar ganska mycket av från Ryssland.

Och om Kina säger han till Sveriges radio:

– Här har vi ytterligare en ickedemokrati som givetvis kan stänga ned sin export av en eller flera metaller mer eller mindre över natten. 

Han menar att vi inom Europa skulle kunna bli självförsörjande på sällsynta jordartsmetaller, men inte på alla metaller och mineral vi behöver.

– Men förmodligen kan vi inte inom åtminstone en rimlig framtid komma så långt att vi blir självförsörjande på alla men vi skulle kunna aspirera på att åtminstone se till att vi hade intraeuropeisk produktion av så många som möjligt av dem, säger Erik Jonsson. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078