23948sdkhjf

Forskare varnar för att mutation kan ge nya utbrott av zika

I en nyligen publicerad artikel har forskare i labbmiljö kunnat se att zikavirus muterar när det passerar från mygga till möss. Det kan, enligt forskarna, indikera att mutationen kan gynna tillväxt och spridning av viruset och att en mutation i verkliga livet kan ge nya utbrott.

Forskare från La Jolla Institute for Immunology i Kalifornien, USA, har i labbmiljö försökt återskapa vad som händer när viruset passerar fram och tillbaka mellan myggor och människor, med hjälp av celler från mygg och levande möss.

När viruset passerade inträffade små genetiska förändringar, vilket skulle kunna tyda på att zikaviruset har relativt lätt för att mutera på ett sätt som gynnar tillväxt och spridning av viruset. Och då även hos djur som har immunitet från denguevirus – som är en liknande myggburen infektion. Arbetet finns beskrivet i en artikel i Cell Reports.

Jonathan Ball, professor i molekylär virologi vid University of Nottingham, säger till BBC att insikterna från experimenten behöver en mer grundlig undersökning, men att arbetet visar hur snabbt en enstaka bokstavsförändring i genomsekvensen av ett virus kan uppstå och vilken stark inverkan det kan ha på ett virus sjukdomsförmåga.

– Vi har hört så mycket på sistone om den snabba utvecklingen och uppkomsten av varianter av coronavirus, men det här är en läglig påminnelse om att formskiftning är en vanlig egenskap som delas av många virus, säger han.

Aedes-myggorna, som bär på viruset, finns i Nord- och Sydamerika – förutom i Kanada och Chile där det är för kallt, och i Asien. De flesta som utvecklar symtom får en mild sjukdom som feber, hudutslag och ledvärk, men får inte utan kvarstående symtom. Vuxna fall av Guillain-Barrés syndrom, GBS, har dock rapporterats i Brasilien efter att de har smittats med zikaviruset. För kvinnor som är gravida och smittas av viruset kan infektionen få allvarliga följder, då deras barn kan födas med mikrocefali och skadad hjärnvävnad – vilket fick stor uppmärksamhet i medier under utbrottet 2015 och 2016. 

Det finns idag inget botemedel mot viruset utan det enda sättet att skydda sig är att inte bli biten av myggorna som bär på viruset. Kliniska studier pågår dock kring framtagandet av ett vaccin mot zikaviruset.

Flavivirus
Viruset är ett flavivirus som är besläktat med dengue- och west nile-feber och japansk encefalit.
Aedes-myggor, främst av typen Aedes aegypti, sprider viruset till människor.
Viruset isolerades första gången 1947 från en Rhesusapa i Uganda och första gången i människa 1952.
Det första stora utbrottet skedde i Polynesien 2013 och nästa stora utbrott skedde i april 2015 till november 2016 i Central- och Sydamerika, men spreds även till Mexiko, Florida och Karibien.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.281