23948sdkhjf

Allt fler flyttar hem produktionen

Organisationen Svenskt Näringsliv har gjort en undersökning som visar att det blivit svårare för svenska företag att få hem varor.

– Det är brist på varor och tjänster. Det är förseningar, ganska stora förseningar. Det är dessutom stigande priser. Vi har sett det under pandemin men ser det betydligt mer akut nu under kriget i Ukraina. Så problemen har helt enkelt blivit mycket större, säger Anna Stellinger, chef för internationella frågor på Svenskt Näringsliv, till Sveriges Radio. 

Hon fortsätter:

– Det man gör i första hand är att man ökar lagerhållningen. Nästa alternativ är att man diverisfierar. Då diversifierar man antalet leverantörer men också geografiskt – varifrån man importerar.

Många väljer också att flytta hem produktion.

– Det är en icke negligerbar andel som flyttar hem produktion eller delar av produktion eller insatsvaror i vart fall inköp. Det är ju fullt legitimt. Det är ju oerhört olika beroende på i vilken sektor man arbetar, vilken affärsmodell man har, var konsumenterna finns och hur ens sårbarheter ser ut.

– Och det är mycket riktigt så att flera företag kommer dra slutsatser att vi behöver ha produktionen antingen närmare oss eller på plats i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128