23948sdkhjf

Ergonomi i vården – en stor utmaning

I en miljö där patientens väl och utrustningens funktion står i centrum, kommer vårdpersonalen ofta sist. Därför att det viktigt att lyfta kraven på utrustningens utformning för att ergonomin ska fungera tillfredsställande. Det ska naprapaten Tommy Wilén prata om på Samtit Kongress.

För Tommy Wilén, legitimerad naprapat, handlar ergonomi om att hitta en balans mellan utrustning och beteende.

Vilka är de stora utmaningarna med ergonomi inom avancerad teknisk vårdmiljö?

– Det är flera saker. Det ena är den stora bredden i verksamheten. Du har alltifrån långvarigt stillastående och statisk belastning, exempelvis för operationssjuksköterskor, till larm med hög stress och högt tempo i oftast inte helt optimala arbetsställningar. Du har människor som är 150 cm långa och människor som är 190 cm långa som ska arbeta med samma utrustning. Utrustning som ibland inte går att ställa in och utrustning som går att ställa in, men som man inte hinner ställa in efter en själv, säger han.

Han fortsätter:

– Du har en verksamhet där patientens väl och utrustningens funktion står i centrum där du som vårdgivare eller teknisk operatör ofta hamnar sist. Där man ibland måste göra avkall på sig själv och sin ergonomi för att lösa situationen.

Därför att det viktigt att lyfta kraven på utrustningens utformning, menar han. Det behövs hälsofrämjande rutiner på arbetsplatsen, där man också värnar om återhämtning både fysiskt och psykiskt för att klara av och prestera på den nivå som jobbet kräver.

– Vi behöver bra utrustning som vi använder på ett smart sätt, men vi måste också ta hand om oss själva.

Samtit Kongress arrangeras den 6-8 april på Svenska Mässan i Göteborg. Läs mer på samtit.nu. MedTech Magazines Samtit-utgåva distribueras digitalt till kongressdeltagare och finns som tryckt tidning på kongressen. Du som prenumererar på MedTech Magazine kan också läsa utgåvan som e-tidning.

Artikeln är en del av vårt tema om Samtit.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11