23948sdkhjf

Life science-vd:n: "Det behövs modiga politiska initiativ"

Samarbeten både inom branschen och med andra branscher är framgångsreceptet för medtechföretagen i västra Sverige. Det säger Sahlgrenska Science Parks vd Charlotta Gummeson som samtidigt efterlyser fler politiska initiativ för att företag ska välja att stanna i Sverige.

Allt fler startups och scaleups finns idag på den västsvenska marknaden. Men där finns även stora företag som Astra Zeneca och snabbväxande Bico.

– Vi nyttjar styrkor hos olika branscher för att komma framåt och på så sätt bli mer konkurrenskraftiga. Man kan växla upp innovationerna genom att låna av andra branscher, säger Charlotta Gummeson, vd för Sahlgrenska Science Park.

Till exempel har företaget Eyescanner och andra healthtech-företag fått hjälp från bland annat bilindustrin när de inte kunnat testa sin produkter i sjukvården under pandemin.

En annan framgångsfaktor är när akademin, industrin och sjukvården samarbetar. Charlotta Gummeson nämner klustret Health Innovation West. Där finns Sahlgrenska universitetssjukhuset och Chalmers universitet samt företag som Getinge och Goco.

Det är en smältdegel som skapar förutsättningar för att olika verksamheter ska kunna matchas på ett konstruktivt sätt. När det kommer till innovationer ligger Sverige i framkant, menar Charlotta Gummeson.

Men om vi är bra på startups är vi desto sämre på att skala upp och växa hemma. En del företag flyttar utomlands när de ska växa. Ofta är det de regulatoriska regelverken och bristen på kapital som sätter käppar i hjulen.

– Där kan vi hjälpas åt och skapa tydlighet i de legala värdekedjorna tillsammans med framstående forskare. Vi kan erbjuda en guidning, bland annat från Medtech4health. Men tyvärr väljer en del företag bort EU på grund av de regulatoriska regelverken och MDR och går istället direkt till den amerikanska marknaden.

Charlotta Gummeson påpekar att från och med i år behöver företagen även förhålla sig till det nya regelverket IVDR (In Vitro Diagnostic Medical Device Regulation). Hubbar behövs med andra ord, där företag kan konsolidera sina insatser och på så sätt växa. Men lika mycket behövs modiga politiska initiativ.

– Vi håller på att släcka bränder inom branschen. Ska vi skapa det starka life science-landet som vi säger att vi vill vara behöver vi politiker som pekar med hela handen och skapar förutsättningar, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094