23948sdkhjf

Swedish Medtech: "Branschen står inför stora utmaningar"

En medlemsundersökning från Swedish Medtech visar att många företag har svårigheter under pandemin vad gäller leveranser, tillgång till komponenter och försenade kliniska studier. Detta kan leda till högre priser och färre medicintekniska produkter på marknaden i framtiden.

– Vi lever fortfarande i en pandemi som påverkar hela världen. Larmrapporter om bristen på komponenter och logistikproblem rör även vår bransch. Patienter och hälso- och sjukvården är helt beroende av medicintekniska produkter för att svensk vård och omsorg ska fungera. Därför måste vi ta de utmaningar som våra medlemmar har på stort allvar, säger Anna Lefevre Skjöldebrand, vd för Swedish Medtech i ett pressmeddelande.

Undersökningen gjordes i början av december och fokuserade på tre huvudfrågor: akuta utmaningar med leveranser, tillgång till råvaror och kompetens, hur MDR har påverkat medlemsföretagen sedan den infördes 26 maj 2021 och företagens möjligheter att bedriva forskning och utveckling under pandemin.

En stor majoritet av företagen möter stora utmaningar i sin produktion och logistik, visade undersökningen. Åtta av tio företag som svarade har drabbats av brister i transportsystemen och materialförsörjningen. Och med det följer kraftigt ökade kostnader, vilket i slutändan kan innebära högre priser för medicintekniska produkter i framtiden.

Det nya regelverket MDR har gett kraftigt höjda avgifter för certifiering av medicintekniska produkter. Hälften av de svarande företagen har plockat bort produkter från marknaden på grund av regelverket. Drygt hälften svarar också att det tar längre tid för nya produkter att nå vård och patienter.

Pandemin har gjort att kliniska studier avstannat eller att det går väsentligt långsammare. Forskningsverksamheten har påverkats negativt för två av tre företag. Det kan leda till negativa effekter på utveckling av nya produkter och terapier på sikt.

Läs hela undersökningen här. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078