23948sdkhjf

Getinge ingår förlikning i USA om nätimplantat

Getinges dotterbolag Atrium Medical har ingått förlikning med huvudombudet för de cirka 3 200 personer i USA som anser sig ha fått skador av bolaget kirurgiska nätimplantat. För att täcka förlikningen avsätter Getinge 600 miljoner kronor, utöver de tidigare rättegångskostnaderna.

Förlikningsavtalet, som ingicks vid en domstol i New Hampshire i onsdags, är bland annat villkorat av att en hög andel av kärandena ansluter sig.

Enligt Getinge är inte förlikningen ett erkännande av ansvar eller fel från företagets sida, och man kommer att fortsätta att försvara sig i de rättstvister som det slutliga avtalet inte löser.

Getinge förväntar sig att förlikningen blir slutgiltig, och att betalning kommer att ske under första halvåret.

– Jag är nöjd att vi kan lägga detta bakom oss och därmed fokusera fullt ut på vår verksamhet och att leverera på vår strategi, säger Mattias Perjos, vd och koncernchef i Getinge, i ett pressmeddelande.

Getinge avsatte redan under 2018 ett belopp på 1,8 miljarder kronor för att täcka kostnader i samband med skadeståndskraven och de rättsliga processerna. I samband med det såldes också den del av Atrium Medical som tillverkade nätimplantaten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094