23948sdkhjf

Chilifrukter, smärtläkemedel och katalys – Nobelprisen och forskningen bakom

Nobelveckan är i full gång, och på fredag hyllas pristagarna vid en ceremoni i Blå hallen i Stockholms stadshus med kungligheter och lokal publik på plats, och pristagarna med på länk. Har du koll på varför de får pris? Här är några av Life Science Swedens och MedTech Magazines artiklar om Nobelpriset.

Nobelupptäckter kan ge nya läkemedel mot smärta

Hettan hos en chilifrukt och den kylande känslan av mentol känner vi alla till. Tack vare årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin vet vi nu vilka receptorerna är som reagerar på kyla, hetta och beröring, och därmed hjälper oss att tolka världen omkring oss. Läs mer om David Julius och Ardem Patapoutians upptäckter här.

Alzecures läkemedel bygger på Nobelupptäckten: "Känns fantastiskt"

När Nobelpriset i fysiologi och medicin tillkännagavs utbröt jubel på bioteknikbolaget Alzecure i Huddinge. Här kan du läsa varför.

Samuel Lagercrantz: Nobelupptäckterna väcker hopp

”Med något undantag har inte ett enda läkemedel eller annan behandling tagits fram utifrån upptäckterna som årets medicinpristagare står för. Ändå gläds jag ovanligt mycket åt årets pris”, skriver Life Science Swedens chefredaktör Samuel Lagercrantz i en ledare.

Kemiupptäckt med stor betydelse för läkemedelsforskningen

Kemipriset gick till forskarna som utvecklade asymmetrisk organokatalys – ett verktyg för att bygga molekyler som fått stort genomslag i läkemedelsforskningen. Här är vår artikel om pristagarna Benjamin List och David MacMillan.

Medicinforskarnas hjältar bland tidigare pristagare

Forskarinsatser som räddat miljontals liv, eller kommer att göra det, kommer på tal när vi låter fyra framstående svenska forskare välja sina favoritpristagare genom historien i den här artikeln.

"Mr Nobelpriset" tackar för sig

Från storslagna Nobelpris till solkigt forskningsfusk – och väldigt mycket däremellan. Som ständig sekreterare i Kungliga Vetenskapsakademien har Göran K Hansson haft mycket att hantera. Till årsskiftet lämnar han posten. Läs vår intervju med honom här.

Medicinteknik som Nobelbelönats

Både kända och mindre kända upptäckter inom medicinteknik har fått Nobelpris under årens lopp. Bakom varje pris finns forskare med olika livsöden och inte sällan ligger slumpartade omständigheter bakom upptäckterna, berättar vi här.

Segertippad upptäckt belönades med kemipriset 2020

Förra året tilldelades Emmanuelle Charpentier och Jennifer A. Doudna Nobelpriset i kemi. 

Vill du läsa mer om Nobelpriset? Här hittar du fler av våra artiklar i samma ämne.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ny vd till Vitrolife
Ny behandling mot knäartros på väg mot klinisk prövning
Ivo drar in tillståndet för Humana Assistans – ”Återkommande brister”
Självtest för snabbsänka säljs nu på apotek
SDS Medteq tar nytt steg i USA
Undersökning: Sällsynt att life science-bolag flyttar utomlands
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.166