23948sdkhjf

Debatt: ”Låt oss använda all samhällsdata för att förebygga folksjukdomar”

”Många spännande datadrivna projekt och initiativ pågår, men bristande samordning inom vårdsystemet är en stor utmaning”, skriver Ulf Hertin, senior rådgivare hälso- och sjukvård vid SAS Institute, i en debattartikel.

Det är glädjande och inspirerande att Region Stockholm väljer att samarbeta med privata aktörer som Skandia och SEB för att förebygga diabetes typ 2 (Svd den 14 november). Just sådana innovativa och modiga samarbeten där utfallet är det viktiga är exakt vad som krävs för att ta den förebyggande hälsovården till nästa nivå – och därmed bespara vården miljardbelopp. Det frigör resurser för vården som kan användas till något mycket bättre än att behandla sjukdomar som kan förebyggas med ganska enkla medel. I ljuset av en pandemi som ansträngt vården till det yttersta är det extra brännande att de här frågorna läggs fram på bordet.

Centralt för den fortsatta utvecklingen är dock att vi börjar lyfta fram datasamordning och dataanalys. För i praktiken kan förebyggande vård bara ske genom avancerad analys av stora mängder hälsodata. En förutsättning är då att man använder data från hela samhället, eftersom vårdens egna data uppkommer först när det redan finns symtom.

Det existerar så mycket information i samhället som redan nu kan återbrukas för prevention och riskbedömningar.

Ett exempel är projektet Digital Community Twin, som togs fram under ett hackathon tidigare i år. Det är ett svenskt projekt inriktat på att identifiera verksamma lösningar för att motverka fetma bland barn. Här skapar man med hjälp av AI en digital tvilling av ett samhälle. I det här fallet planerade man att utgå från stadsdelen Rinkeby-Kista i Stockholm. 

Med hjälp av den digitala tvillingen kan man sedan simulera olika åtgärder och scenarier, för att få underlag för verkliga åtgärder. Vad händer om man exempelvis satsar mer på idrott i stadsdelens skolor? Hur påverkar det hälsan för barn till ensamstående om frukten i området blir tio procent dyrare? Man skulle kunna kalla det för ett verklighetens Simcity, mot barnfetma. 

För att ta ett projekt som Digital Community Twin till en rikstäckande nivå, krävs just en samordning av data mellan regionerna. Här behövs det nu fler modiga politiska beslut och det snabbt.

Många spännande datadrivna projekt och initiativ pågår, men bristande samordning inom vårdsystemet är en stor utmaning. Bredare samarbeten som det som leds av Region Stockholm är ett lovvärt initiativ. Förhoppningsvis ger det ringar på vattnet för att vi bättre ska kunna ta tillvara den enorma resurs som finns i all vår vård-, hälso- och samhällsdata. 

För tänk om vi kunde förebygga folksjukdomar som diabetes, fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, MS, demenssjukdomar och cancer! Tanken svindlar, men det är inte alls en omöjlighet. Man uppskattar nämligen att effekten av datadriven analys inom hälso- och sjukvård endast nått cirka åtta procent av sin fulla potential.

Med andra ord finns det enormt mycket kvar att göra. Och enormt stora hälsovinster att få.

Artikeln är en del av vårt tema om Opinion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109