23948sdkhjf

Gentester för bröstcancer rekommenderas till vården

Medicintekniska produktrådet, MTP-rådet, har beslutat att rekommendera två gendiagnostiska tester som ska förutsäga risken för metastaser hos bröstcancerpatienter.

De bägge produkterna som nu rekommenderas för användning av regionerna är Onctotype DX och Prosigna. Bägge är så kallade prognostiska plattformar, baserade på genexpressionsanalys.

Testerna kan användas på patienter när rutinundersökningar inte ger tillräcklig vägledning om huruvida de bör behandlas med cytostatika eller inte. Syftet är att undvika över- respektive underbehandling med kemoterapi.

- Rekommendationen innebär ett stöd för regionerna att besluta om användning av testerna och är också i linje med det nationella vårdprogram som finns på området, säger Jan Liliemark, ordförande i MTP-rådet, i ett pressmeddelande.

MTP-rådets beslut innebär samtidigt att regionerna rekommenderas att avstå från användning av produkterna Endopredict och Mammaprint på grund av att tillräckligt underlag för en bedömning har saknats.

Beslutet bygger bland annat på hälsoekonomiska bedömningar som inhämtats från Tandvårds- och läkemedelförmånsverket, TLV.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.131