23948sdkhjf

Gentester för bröstcancer rekommenderas till vården

Medicintekniska produktrådet, MTP-rådet, har beslutat att rekommendera två gendiagnostiska tester som ska förutsäga risken för metastaser hos bröstcancerpatienter.

De bägge produkterna som nu rekommenderas för användning av regionerna är Onctotype DX och Prosigna. Bägge är så kallade prognostiska plattformar, baserade på genexpressionsanalys.

Testerna kan användas på patienter när rutinundersökningar inte ger tillräcklig vägledning om huruvida de bör behandlas med cytostatika eller inte. Syftet är att undvika över- respektive underbehandling med kemoterapi.

- Rekommendationen innebär ett stöd för regionerna att besluta om användning av testerna och är också i linje med det nationella vårdprogram som finns på området, säger Jan Liliemark, ordförande i MTP-rådet, i ett pressmeddelande.

MTP-rådets beslut innebär samtidigt att regionerna rekommenderas att avstå från användning av produkterna Endopredict och Mammaprint på grund av att tillräckligt underlag för en bedömning har saknats.

Beslutet bygger bland annat på hälsoekonomiska bedömningar som inhämtats från Tandvårds- och läkemedelförmånsverket, TLV.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ny vd till Vitrolife
Ny behandling mot knäartros på väg mot klinisk prövning
Ivo drar in tillståndet för Humana Assistans – ”Återkommande brister”
Självtest för snabbsänka säljs nu på apotek
SDS Medteq tar nytt steg i USA
Undersökning: Sällsynt att life science-bolag flyttar utomlands
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.11