23948sdkhjf

Metastudie: Så bra effekt har munskydd mot smittspridningen

Att bära munskydd kan, vid sidan av vaccinering, vara den enskilt mest effektiva åtgärden mot covid-19, enligt en global metaanalys.

I en studie, som publicerats i British Medical Journal och refereras av The Guardian, har forskare från Monash University i Australien och University of Edinburgh i Skottland gått igenom över 30 studier från hela världen där effekten av offentliga ickefarmaceutiska åtgärder har granskats.

Deras analys leder till slutsatsen att bärande av munskydd som allmän åtgärd ger en statistiskt signifikant minskning av covid-incidensen med 53 procent, medan fysisk distansering ger en minskning av incidensen med 25 procent.

Studien indikerar att också handtvätt minskar incidensen med 53 procent, men antalet studier anses i det fallet inte vara tillräckligt stort för att man ska kunna dra några säkra slutsatser.

När det gäller effekten av åtgärder som karantän, lockdown, stängda gränser och stängning av skolor och arbetsplatser har inte forskarna kunnat göra några detaljerade analyser. Orsaken är att de studier som gjorts på de områdena har skett med alltför olikartade metoder och kommit till alltför varierande slutsatser.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Ny vd till Vitrolife
Ny behandling mot knäartros på väg mot klinisk prövning
Ivo drar in tillståndet för Humana Assistans – ”Återkommande brister”
Självtest för snabbsänka säljs nu på apotek
SDS Medteq tar nytt steg i USA
Undersökning: Sällsynt att life science-bolag flyttar utomlands
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.094