23948sdkhjf

Gunillas väg mot framgång: ”En massa jävlar anamma”

Hur kan man vända motgångar till framgångar? Det kommer parafriidrottaren Gunilla Wallengren att ge sitt eget inspirerande svar på vid Fokus Hjälpmedel på Kistamässan.

Gunilla Wallengren har en lång och framgångsrik idrottskarriär bakom sig med massor av SM-guld, en hel räcka EM- och VM-medaljer och deltagande i flera Paralympics på meritlistan. Hon tävlar i rullstolsåkning på medeldistans – 800, 1500 och 5 000 meter – och har Paralympics i Paris 2024 som nästa stora mål.

Men vägen till framgång har inte varit spikrak, och det kommer att framgå när hon talar på Fokus Hjälpmedel i Stockholm den 17-18 november.

– Tanken är att ta med åhörarna på en resa, berätta vad jag har varit med om från att jag växte upp och hur jag hittade idrotten. Jag har en massa jävlar anamma, och har alltid haft det. Det kommer att märkas när jag berättar min historia, säger hon.

Gunilla kommer i sin föreläsning att berätta om några av sina mest minnesvärda tävlingar, men också om dramatiska smällar. Som när hon skulle delta i sitt första Paralympics i Peking 2008.

– Det skulle bli mitt stora genombrott, men fick en väldigt dramatisk start. Jag var med om en masskrasch som kunde ha stoppat min resa och blivit slutet på min idrottskarriär.

På en hjälpmedelsmässa kommer det oundvikligen att dyka upp frågor kring hennes tävlingsrullstol. Den är specialbeställd från Japan, och är ingenting hon fått utskrivet. Den måste hon bekosta själv, även om den är helt nödvändig för att hon ska kunna prestera på den nivå hon gör.

Gunilla Wallengren, som själv gillar att meka och skruva, vet precis vad
hon vill få ut även av sin vardagsstol.

– Jag vill ha en rullstol som framhäver mig som person, och inte placerar själva rullstolen i fokus. Och det måste vara en smidig stol som inte försämrar mitt vardagsliv eller gör att jag drar på mig onödiga skador. Det gäller när jag väljer hjälpmedel överhuvudtaget: det ska vara funktionsdugligt för mig.

FAKTA

Namn: Gunilla Wallengren

Ålder: 42 år

Familj: Mamma, pappa, två systrar med familjer samt katten Nisse

Bor: Hålanda

Idrottsmeriter i urval: SM: 80 guld, EM: 2 guld, 7 silver, 10 brons, VM: 6 silver, 3 brons. Har deltagit i 3 Paralympics. Innehavare av 5 svenska rekord.

Senast lästa bok: Tina Frennstedt: Väg 9

Favoritfilm: Sagan om ringen-triologin

Aktuell: Föreläser på Fokus Hjälpmedel på Kistamässan den 17-18 november.

Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om Intervju.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125