23948sdkhjf

Motoriserade draglakan ska skona vårdpersonalens ryggar

Lunds kommun har köpt in draglakan som är kopplade till en motor. Det ska göra det enklare och mer ergonomiskt för personal att vända på brukare inom äldreomsorgen.

Tidigare behövde två i personalen hjälpas åt för att vända på en brukare. Nu ska en kunna göra jobbet med hjälp av motoriserade draglakan som Lunds kommun har köpt in till sina 13 äldreboenden.

Lund, som är en så kallad modellkommun för äldreomsorgens digitalisering, har fått extra pengar från SKR under 2020 för att bland annat köpa in hjälpmedel som motoriserade draglakan.

Till en början testades det motoriserade draglakanet på ett äldreboende, men bara på två sängar. Efter en utvärdering 2021 där personalen var nöjda och inte såg några nackdelar med systemet, köpte så alltså Lunds kommun in utrustningen till alla sina äldreboenden.

Det motoriserade draglakandet frigör personal eftersom det nu bara behövs en personal för att vända på en sängliggande brukare. Och att vända på brukare görs ofta för att exempelvis sköta den personliga hygien, byta sänglakan och för att undvika liggsår.

Systemet ska också minska stressen och minska risken för skadlig belastning för personalen, skriver Suntarbetsliv.

– Förflyttningarna blir bättre. Man upplever inte att det är bra varken för brukare eller personal att slita och dra i dem som ligger i sängen, säger Letizia Söderholm, undersköterska och skyddsombud på Safiren, en av avdelningarna på Reimerdals äldreboende, till Suntarbetsliv.

Arbetsmiljövinsterna blir enligt henne att personalen inte bara skonar rygg och axlar, utan hela kroppen, vid vridmomenten. Dessutom blir brukarna tryggare och får mer integritet när bara en i personalen behöver vara närvarande vid exempelvis skötseln av den personliga hygienen.

Så här fungerar draglakanet:

Draglakanet är tre-fyra meter långt. Under det ligger ett glidlakan i glatt material på madrassen. Draglakandet glider mot det glatta materialet när det vevas upp på en vals utmed sängens långsida med hjälp av en elektrisk motor. Därmed vänds den som är sängliggande.

Utrustningen är monterad som en sänggrind på sängen och kan hanteras med en fotkontroll vilket gör att personalen har båda händer fria.

Falkenberg och Hässleholm, Bollnäs och Övertorneå har också köpt in utrustningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097