23948sdkhjf

Nytt instrument för cancerdiagnostik får stipendium

Med en ny teknik för cancerdiagnostik och behandling uppmärksammas kirurgen Miden Melle-Hannah när Frixos stiftelse delar ut stipendium.

Miden Melle-Hannah är verksam som specialistläkare i kirurgi och urologi i region Jönköping. Det var i den verksamheten hon insåg behovet av snabbare behandlingstid och ett enklare instrument för ingrepp, för att få ned väntetider för cancerpatienter. 

Instrumentet för cancerdiagnostik, som hon håller på att utveckla, kan användas för både provtagning och behandling av cancertumörer. Det kan dessutom användas på en vanlig urologmottagning. Instrumentet har utvecklats i samarbete med forskningsinstitutet Rise och urologkliniken på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Det befinner sig nu i ett teststadium.

De 70 000 kronorna Miden Melle-Hannah får i stipendium från Frixos stiftelse ska användas till att testa handtaget på instrumentet, som ska passa höger- och vänsterhänta samt kunna fungera till mindre och större händer. Det eftersom de flesta instrument är utvecklade för högerhänta män.

– Det är en stor ära att bli utsedd till Frixos stipendiat och det stärker mig i övertygelsen att det vi gör är viktigt och kommer att förändra livet för väldigt många patienter i världen. Så hedrande och otroligt kul att bli uppmärksammad för arbetet. Det är mycket hårt arbete bakom men varje del är utförd med stor passion, säger Miden Helle-Hannah i ett pressmeddelande.

Instrumentet ska till en början användas för urinblåsecancer, för att sedan utvecklas och användas även till andra cancerformer. 

Frixos stiftelses stipendium har delats ut sedan 2016 och ska gå till entreprenörer som främjar ett hållbart samhälle och motverkar utanförskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093