Strokerehabilitering med smarta glasögon
Varje år drabbas ungefär 25 000 personer i Sverige av stroke. Strokepatienter får vanligtvis problem med sin rörelse- eller talförmåga. Dessutom drabbas var tredje av uppmärksamhetsstörningar, så kallad neglect. Hjärnan har en förmåga att i varierande grad återhämta sig efter stroke men ett problem är att det saknas tillgänglighet till effektiva träningsmetoder när man kommer hem från sjukhuset.
Umeåbolaget Brain Stimulation har utvecklat rehabiliteringsprogram för så kallade smarta glasögon, Rehatt MR, som skapar mixed reality (blandad verklighet). Med ett par avancerade glasögon kan patienten utföra interaktiva övningar i en virtuell spelmiljö som blir en del av det verkliga rummet man befinner sig i.
– Med VR-glasögon befinner man sig i ett slutet digitalt rum men med MR-glasögon så ser du ju rummet runt omkring dig där det finns utplacerade 3D-hologram och övningar. Övningarna stimulerar både syn och hörsel och styrs av gester, säger Fredrik Jonsson, vd för Brain Stimulation.
Produkten bygger på forskning som har gjorts vid Umeå universitet, bland annat av bolagets grundare Helena Fordell. I en studie kunde forskarna se nyaktivering i hjärnan hos kroniskt hjärnskadade patienter som utförde 15 timmars träning i veckan med glasögonen.
– Vi vill ge människor som drabbats av hjärnskador tillgång till effektiv precisionsrehabilitering. En möjlighet att återfå, stärka, utveckla och upprätthålla funktion som gått förlorad efter en stroke, covid-19, trauma eller degenerativa och inflammatoriska neurologiska sjukdomar, säger Fredrik Jonsson.
Med utgångspunkt från forskning, är träningsuppgifterna designade för att stimulera specifika områden och neuronala trafiknära nätverk i hjärnan. Med en berikad träningsmiljö påverkas förutsättningar för hjärnans funktioner att reparera så kallad neuronal plasticitet.
– Till skillnad från augmented reality så har man i mixed reality en möjlighet att med ögon, röst och gester interagera med hologram i miljön man befinner sig i. Tack vare att träningsuppgifterna förläggs i den naturliga hemmiljön förväntas överföringseffekten från Rehatt MR bli ännu starkare än den lovande effekt som verifierades i hjärnstudier, säger Helena Fordell, grundare av Brain Stimulation och forskare.
I glasögonen finns ett inbyggt headset med vilket man kan kommunicera och få stöd av en terapeut. Företaget har även utvecklat ett diagnostikverktyg med ett kognitivt test som tar 15 minuter att genomföra. Baserat på resultatet tas ett individuellt träningsprogram fram.
– Informationen från användarens träning lagras i glasögonen och då kan vi i efterhand läsa av när patienten har tränat, med vilken applikation och hur mycket förbättring som skett.
– Utvecklingen har gått från en tidigare stationär VR produkt till en mobil produkt som är bärbar. Förut skulle rehabiliteringen ske vid ett bord men nu kan ju användarna av de smarta glasögonen röra sig fritt både inomhus och utomhus, säger Fredrik Jonsson.