23948sdkhjf

Spindelns fiber kan bli framtidens nervreparatör

Spindelns enormt starka och samtidigt tänjbara tråd kan vara framtidens lösning för reparation av skadade nerver och andra vävnader i kroppen. Forskare vid Karolinska institutet och Sveriges lantbruksuniversitet har hittat en metod för att tillverka tråden i stor skala – genom att härma spindeln själv.

Det är sedan länge känt att spindelväv kan påskynda sårläkning, och redan de gamla romarna lär ha använt det på sin hästars sår. Och det är verkligen ett material med häpnadsväckande egenskaper.

Brittiska forskare har räknat ut att en spindeltråd som är två centimeter i diameter, om den kunde framställas, skulle vara stark nog att kunna stoppa en Boeing 747 i luften.

– Materialet är starkt, och samtidigt tänjbart med en imponerande draghållfasthet. Det gör att det kan absorbera mycket mer energi än någon annan fiber man känner till, säger Anna Rising, senior forskare vid institutionen för biovetenskaper och näringslära vid Karolinska institutet i Huddinge.

De unika egenskaperna gör materialet intressant för industriella och medicinska ändamål, och försök har länge pågått med att framställa spindeltråd i stor skala. Men att ta hjälp av djuren själva har visat sig svårt.

– Det går inte att använda spindlar som produktionsdjur, för de käkar upp varandra. Och de äter bara levande föda, vilket komplicerar det hela, säger Anna Rising.

Istället har forskarna tagit en särskild gen från spindeln och satt in den i bakterier som på så sätt förmåtts att producera spindeltrådsprotein. Men det har varit svårt att få bakterierna att producera tillräcklig mängd protein, och när man ändå lyckats med det har materialet klumpat ihop sig istället för att bilda tråd.

För att lösa upp klumparna har man hittills använt starka lösningsmedel, men nu har forskarna hittat en metod för att slippa det. Den går ut på att härma processen som sker i spindelns egen spindeltrådskörtel, där proteinerna genom försurning går från att vara lösliga till att bilda fibrer. Genom att använda sig av bioreaktorer har man nu lyckats skala upp produktionen tiofalt.

– Så från bara en odlingsomgång får vi nu fram tillräckligt med spindeltrådsprotein för att spinna en 125 kilometer lång tråd.

Ett tänkbart tillämpningsområde inom medicin är nervläkning. Vid försök i får har spindeltråden fungerat som en guide för nervtrådar så att de kunnat nå varandra i skadade nerver och gett dem tillbaka sin funktion. Försöken visade även att materialet tolererades väl av kroppen, utan större avstötningsreaktioner.

– Målet är att på sikt få fram en ny behandling för nervskador. Men vi studerar också hur materialet kan användas till att underlätta läkandet i andra vävnader, som till exempel ben, säger Anna Rising.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.1