23948sdkhjf

KOL-studie ska undersöka effekt av motion på lungvävnad

Fysisk aktivitet har positiv inverkan på andningen vid KOL, men effekten är inte lika stor för alla patienter. I en ny studie ska forskare undersöka varför, och därmed öppna upp för bättre behandlingar.

Forskningen bedrivs vid Uppsala universitetet och Lunds universitet, och uppmärksammas i samband med internationella fysioterapins dag, onsdagen den 8 september.

I studien, som dras igång efter årsskiftet, ska KOL-patienter träna under tre månader med hjälp av fysioterapeuter. De kommer att testas före och efter träningsperioden, prover kommer att tas, och forskarna ska bland annat analysera blodvärden och proteiner från lungvävnad.

Vi vill förstå varför vissa KOL-patienter får så stor förbättring och mår så mycket bättre av träning. Ökad kunskap om varför lungvävnaden läker och inte försämras kan bidra till utveckling av nya, mer individuellt anpassade behandlingar, säger Margareta Emtner, tidigare fysioterapeut på Akademiska sjukhuset och professor emerita vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Forskarnas hypotes är att anpassad fysisk träning kan stimulera läkningen och påverka sjukdomsutfallet.

Margareta Emtner menar att träning som behandlingsstrategi är ett relativt billigt alternativ. Även om individanpassade träningsprogram kan innebära ett ökat resursbehov på kort sikt så kan det vara socioekonomiskt gynnsamt på längre sikt.

Ytterligare ett syfte med studien är att identifiera potentiella mål för framtida läkemedel som är mer individanpassade.

Kan vi påvisa mekanismer och faktorer i lungorna som stärker motståndskraften gentemot biologisk stress, såsom skadliga partiklar, och som även stimulerar till läkning av vävnaden, så kommer det att ha en stor inverkan på hur vi ser på sjukdomen i framtiden, säger Margareta Emtner.

I Sverige uppskattas omkring en halv miljon person ha KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom). Den stora merparten är eller har varit rökare. Någon bot finns inte, och behandlingen går ut på att mildra symtomen och hindra försämring.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Hans uppfinning har gett 300 000 människor bättre hörsel
Rullatorer skänkta till Ukraina: "Uppmanar alla företag att göra liknande insatser"
Christoffer Rosenblad blir permanent vd på Xvivo
Hon har utsetts till Biomedical Bondings nya vd
Rarity tar in 25 miljoner – ska utöka verksamheten
Svensk uppfinning hjälper ALS-sjuka – "Enda sättet att vara med när kroppen gett upp"
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.098