23948sdkhjf

Vätternrundan blir säkrare med 60 hjärtstartare

När cykelloppet Vätternrundan rullar igång imorgon, fredag, kommer inte bara ett stort antal motionärer vara på plats, utan även 60 hjärtstartare.

Det 315 kilometer långa loppet, som nu äntligen kan bli av igen efter ett pandemiavbrott, är populärt men också mycket ansträngande. Därför är risken betydande att någon av deltagarna drabbas av plötsligt hjärtstopp. Därför har Hjärt- och lungfonden i år bidragit med 60 hjärtstartare som kommer att placeras på lämpliga platser längs banans sträckning.

– Kunskapen om vilka som riskerar att drabbas av plötsligt hjärtstopp och varför man drabbas är fortfarande alltför liten och vi behöver fortsätta forska kring detta. Det vi däremot vet är att tillgängligheten till hjärtstartare är avgörande och det behövs fler hjärtstartare, både i idrottssammanhang och i samhället i stort, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

Vid ett plötsligt hjärtstopp ökar risken att dö med cirka tio procent för varje minut som går om ingen behandling sätts in. Varje år drabbas omkring 10 000 svenskar, och bara drygt 600 av dem överlever.

– En snabb insats med hjärtstartare kan vara skillnaden mellan liv och död för dem som drabbas av plötsligt hjärtstopp. Hjärt-Lungfondens initiativ för ett tryggare hjärta hos Vätternrundans cyklister är något vi varmt välkomnar, säger Oskar Höglund, chef för arrangemanget, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Hans uppfinning har gett 300 000 människor bättre hörsel
Rullatorer skänkta till Ukraina: "Uppmanar alla företag att göra liknande insatser"
Christoffer Rosenblad blir permanent vd på Xvivo
Hon har utsetts till Biomedical Bondings nya vd
Rarity tar in 25 miljoner – ska utöka verksamheten
Svensk uppfinning hjälper ALS-sjuka – "Enda sättet att vara med när kroppen gett upp"
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.079