23948sdkhjf

Studie: Så kan strokefall förhindras

75–76-åringar som genomgick screening av förmaksflimmer drabbades inte lika ofta av stroke, enligt en studie från Karolinska institutet.

Vid förmaksflimmer, en störning i hjärtat, är risken för stroke fem gånger högre. Symtomen kan bli värre vid förmaksflimmer då stora blodproppar kan bildas i hjärtat, lossna och leda till att blodkärlen i hjärnan täpps igen och orsaka stroke. Om blodförtunnande läkemedel sätts in i tid kan proppen upplösas innan den orsakar skada.

Forskare vid Karolinska institutet har gjort en studie för att ta reda på om screening kunde leda till att fler patienter med förmaksflimmer upptäcks i tid innan de drabbas av stroke.

I studien som publicerats i tidskriften Lancet ingick alla 75-76-åringar i Region Stockholm och Region Halland, 28 000 personer. 13 979 personer bjöds in för screening medan andra halvan, 13 996 personer, agerade kontrollgrupp och fick normal behandling.

7 165 personer valde att delta i screeningen och fick en EKG-dosa som de skulle mäta hjärtats elektriska aktivitet två gånger om dygnet. Deltagarna fick använda dosan i 14 dygn och om förmaksflimmer upptäcktes fick de besöka en läkare för att få blodförtunannde läkemedel. Alla deltagare följdes därefter i minst fem år.  Förmaksflimmer upptäcktes oftare i gruppen som screenades och de drabbades aningen mindre av död, stroke och allvarlig blödning.

– 31,9 procent av dem i screeninggruppen fick en negativ händelse jämför med 33 procent i kontrollgruppen. Det kan låta som en liten skillnad, men då får man tänka på att enbart drygt hälften av dem som bjöds in till screening deltog och det är möjligt att vi hade sett en tydligare skillnad om fler personer hade dykt upp för screening. De som var med i screeningen fick betydligt färre negativa händelser, säger Johan Engdahl, adjungerad lektor vid institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus, Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Enligt forskarna kan minst 2300 dödsfall undvikas om man inför nationell screening av förmaksflimmer. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Hans uppfinning har gett 300 000 människor bättre hörsel
Rullatorer skänkta till Ukraina: "Uppmanar alla företag att göra liknande insatser"
Christoffer Rosenblad blir permanent vd på Xvivo
Hon har utsetts till Biomedical Bondings nya vd
Rarity tar in 25 miljoner – ska utöka verksamheten
Svensk uppfinning hjälper ALS-sjuka – "Enda sättet att vara med när kroppen gett upp"
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.079