23948sdkhjf

Riskkapitalbolag investerar i strokerehabilitering

Backing Minds investerar 8 miljoner kronor i inkubatorbolaget Brain Stimulation från Umeå.

Brain Stimulation har med hjälp av ”smarta glasögon” och Mixed Reality (blandad verklighet) utvecklat en digital metod för strokerehabilitering. Venture capital-bolaget Backing Minds, som grundades av Sara Wimmercranz och Susanne Najafi år 2016, investerar 8 miljoner kronor i Brain Stimulation. Pengarna ska användas för uppskalning på marknaden.

Stroke och traumatiska hjärnskador är den vanligaste orsaken till långvarig handikapp. Strokevården i Europa kostar årligen ungefär 600 miljarder kronor och den summan beräknas fördubblas den kommande 20 åren.

– Brain Stimulations innovation ökar förutsättningar till en mer jämlik vård för alla, inte minst i glesbygd, men också på andra platser i världen där strokedrabbade av olika skäl inte har tillgång eller närhet till vård, säger Sara Wimmercranz, medgrundare till Backing Minds, i ett pressmeddelande.

Brain Stimulation baseras på mångårig forskning av Helena Fordell, bolagets grundare och specialistläkare i neurologi vid Umeå Universitetssjukhus. Bolaget har tagit fram interaktiva övningar och spelmiljöer med bland annat hologram som en del av det verkliga rummet för att göra träningen mer rolig och effektiv.

– Redan nu ser vi att vår metod inte enbart kan nyttjas av strokepatienter, utan kan användas av en bredare patientgrupp så som personer med långtids-Covid 19 och hjärnskador från olyckor. Investeringen från Backing Minds är avgörande för att kunna växla ut erfarenheter från forskningen och är till stor nytta för vården och samhället, säger Helena Fordell, forskare och grundare, säger Helena Fordell i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.188