23948sdkhjf

Ny AI-metod ska underlätta upptäckt av grön starr

Ögonläkare på Akademiska sjukhuset har utvecklat en metod för att snabbt och skonsamt upptäcka grön starr (glaukom).

Grön starr är en av de vanligaste ögonsjukdomarna och den viktigaste orsaken till blindhet. Ögonläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala har tillsammans med forskare från KTH utvecklat en metod som baserar sig på OCT-avbildning för att upptäcka ögonsjukdomen. För patienten är mätmetoden skonsammare än vanlig synfältsundersökning.

– Tack vare att mätningen går mycket fortare än synfältsundersökning är den också mindre kostsam, säger Per Söderberg, överläkare vid ögonkliniken på Akademiska och professor vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Vid grön starr skadas synnerven vilket påverkar synfältet och leder till blindhet. Med OCT-avbildning skapas ett tredimensionellt volymbild av vävnaden i ögat. Den nya mätmetoden använder AI för att identifiera det tunnaste tvärsnittet på nervtrådarna på näthinnan som för över information till hjärnan.

– Genom den höga precisionen hoppas vi att den nya mätmetoden ska göra det möjligt att upptäcka glaukom tidigare och också göra det lättare att utvärdera befintliga och nya behandlingsmetoder för glaukom. Detta kan få stor betydelse för ögonsjukvården eftersom glaukomuppföljning är en stor andel av en ögonkliniks verksamhet, framhåller Per Söderberg.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.281