23948sdkhjf

Rankning: Karolinska bäst i Europa på ny teknik i vården

Karolinska universitetssjukhuset i Solna är bäst i Europa på att använda ny teknik inom sjukvården, enligt en rankning i tidskriften Newsweek.

Tidningen har sammanställt en lista som de kallar "World´s best smart hospitals 2021". Där återfinns de 250 sjukhus i världen som, enligt tidningen, på bäst sätt använder den mest avancerade tillgängliga tekniken inom områden som AI, robotkirurgi, digital bildanvändning, telemedicin, smarta byggnader, informationsteknologi och elektroniska hälsojournaler.

Newsweek beskriver den pågående pandemin som "det ultimata stresstestet" för sjukhusen, och konstaterar att de som klarat det bäst är de som redan börjat integrera nya teknologier och dragit nytta av nya möjligheter till datadriven styrning inom vården.

Karolinska universitetssjukhuset placeras på en åttonde plats totalt, med enbart amerikanska sjukhus framför sig, och ligger därmed främst i Europa.

– Detta är ett stort erkännande för hur våra medarbetare på ett strukturerat sätt använt data för att planera och styra Karolinska under pandemin och en förklaring till att vi kunnat vårda 10 000 patienter med covid-19. Det har varit tufft för personalen men vi har fått tekniken att arbeta för oss och inte mot oss, som det ibland varit tidigare inom sjukvården, säger sjukhusdirektören Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

Ytterligare ett svenskt sjukhus finns med på listan. Det är Akademiska sjukhuset i Uppsala, som återfinns på 45 plats i rankningen.

Listan toppas av  Mayo Clinic i Rochester, följd av The John Hopkins Hospital i Baltimore och Cleveland Clinic i Cleveland – samtliga i USA.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Apotek uppfattas som hållbara av konsumenter
KI:s nya rektor: "Vi ska ha en drivande roll"
Hänger säkerheten med i samma takt som digitaliseringen?
Världens största civila sjukhusfartyg på plats i Senegal – en operation utförd
Hon blir ny innovationschef på Fluicell
Här är akademikeryrkena i branschen med bäst jobbchanser
Andra Nordiska Medier
Rent
Life Science Sweden
Recycling

Sänd till en kollega

0.171