Jalle Jungnell bygger unikt lätta rullstolar

Historien om Panthera, Spångaföretaget med det uttalade målet att bygga världens lättaste rullstolar, började egentligen med en olycka 1976. Vid den tiden var motorcyklar Jalle Jungnells liv.
– Jag tävlade i roadracing, det var min passion, och jobbade samtidigt som mekaniker på Yamaha. Jag borde ha pluggat, men det gjorde jag inte, utan jag tyckte det var så jävla kul att hålla på med racing. Och så vurpade jag under en tävling och bröt ryggen, 22 år gammal, berättar han för MedTech Magazine.
Beskedet när han vaknade upp var svårt att ta in – han var förlamad från bröstkorgen och nedåt. Sju månader på Karolinska sjukhuset följde, och efter den första mörka tiden fick Jalle tillbaka livslusten när han träffade andra unga människor i samma situation som han själv.
Väl ute från sjukhuset blev han snart aktiv inom idrott, särskilt basket. Han var också med och bildade Rekryteringsgruppen för aktiv rehabilitering 1981, och var dess ordförande under de tre första åren.
– Vi var otroligt engagerade på den tiden, det var som en rörelse i samhället. Innan jag skadade mig såg man sällan några människor i rullstol ute på stan, då var ryggmärgsskadade och rullstolsburna undangömda på institutioner. Men vi började ta plats och ställa krav: Vi ska ha jobb, vi ska vara med i Stockholm Marathon, vi ska ha fullvärdiga liv. Vi hade en sådan härlig känsla av att vi jobbade för något stort, berättar Jalle.
Men det fanns ett stort hinder: rullstolarna var för tunga och otympliga för såväl idrott som för ett aktiv vardagsliv.
– Mina kompisar brukade fråga varför stolarna var så klumpiga, och då svarade jag alltid "jo, för att de som konstruerat dem slipper köra dem själva".
En tanke var väckt, och Jalle Jungnell började snart svetsa om gamla sjukhusrullstolar, kapa rör och byta delar för att få ner vikten. Till sist insåg han att han måste bygga en helt ny stol från början, och det gjorde han tillsammans med en gammal racingkompis, Peter Sköld.
Resultatet blev stolen Spinner, som kom 1983. Den vägde mindre än andra rullstolar vid den tiden och hade fast ram, vilket gjorde den betydligt lättare att rulla. Spinner blev en succé bland framförallt unga och aktiva personer med ryggmärgsskada.
Efter en tid sålde de verksamheten till Mölnlycke, och jobbade själva kvar några år som konstruktörer. Men Jalle hade börjat fundera i nya banor, och startade 1989 Panthera.
På den tiden var det inne att bygga motorcykelramar i stållegeringen krommolybden, som var så stark att man kunde halvera materialets tjocklek men ändå få en lika stark ram. Varför inte använda det materialet i rullstolar?
Efter år av tester och misslyckade försök hittade Jalle och hans medarbetare en metod för att bocka de 0,6 centimeter tunna rören som han ville använda. Därmed kunde han bygga en rullstol som vägde bara åtta kilo, vilket var sensationellt lätt på den tiden.
– Det blev ganska snabbt en succé, alla ville ju ha den här stolen. Men det tog tid innan hjälpmedelscentralerna började köpa in dem, och det var tufft de första åren, berättar Jalle.
Men ryktet om stolen spred sig även utomlands, och snart kom beställningar från Norge, Japan och Polen. Det rullade på, som Jalle säger.
I den vevan kom även Pantheras första rullstolar för barn. En kompis till Jalle hade en 14 månader gammal son som led av en muskelsjukdom, och hon berättade att pojken inte kom ur fläcken med sin 10-12 kilo tunga rullstol.
– Men barn vill ju börja gå runt vid ett års ålder, de vill upptäcka världen. Varför skulle inte ett handikappat barn vilja det också?
Så Jalle Jungnell började rita på en specialstol för pojken, en trehjulig stol med bland annat tippskydd i titan och drivhjul med tubdäck. Fyra kilo vägde den. Vid den tiden fanns överhuvudtaget inga stolar för barn.
– I princip ritade och byggde jag hela stolen, utom hjulen som beställdes från USA, inom loppet av en vecka. När mamman kom med pojken och han fick testa stolen för första gången var det rena hallelujastämningen. Han hade inte kunnat flytta sig tio centimeter med den gamla stolen, nu rullade han plötsligt omkring själv. Hon grät, han grät, alla grät.
Jalle hade byggt stolen åt kompisens son, men snart började andra föräldrar höra av sig och ville ha likadana till sina barn. Micro heter rullstolen, som blev en försäljningssuccé och fortfarande tillverkas 26 år senare.
Jakten på världens lättaste rullstol fortsätter i verkstaden i Spånga. Jalle Jungnell har lämnat över vd-posten men är ägare och fortfarande mycket engagerad i företaget.
På senare år har Panthera även börjat tillverka rullstolar i kolfiber. De lättaste vuxenmodellerna väger bara 4,4 kilo, varav 2,3 kilo är hjulvikt. Panthera har växt långsamt, med ungefär en anställd och 5-7 procent i omsättning per år. Och så vill Jalle Jungnell ha det.
– Vi skulle kunna vara offensiva och satsa på att växa, men då hade folk varit stressade och vi hade inte haft kul. Jag är egentligen inte typen som vill starta företag, däremot vill jag bygga rullstolar. För jag vet att det gör livet bättre för folk där ute.
Fakta om Jalle Jungnell
Ålder: 67 år
Bor: Hornsberg, Stockholm.
Familj: Sambon Madde, döttrarna Peggy, 27, och Frida, 19.
Intressen: 1900-talshistoria, Formel 1, MotoGP (roadracing).
Sportmeriter: Har SM-titlar i basket, gocart och curling. Var svensk fanbärare vid Paralympics i Sotji 2014.
Bästa idrottsminnet: Paralympics i Barcelona 1992.
Senast lästa bok: Röd kärlek av Maxim Leo, om en familjs historia i Östberlin.
Artikeln är en del av vårt tema om Intervju.