23948sdkhjf

Europeiskt innovationspris till digitalt verktyg för unga reumatiker

Det svenska projektet Drömfångaren, som verkar för bättre vård av unga reumatiker, har fått årets innovationspris av den europeiska läkemedelsorganisationen EFPIA.

Drömfångaren är ett digitalt verktyg som ska ge unga reumatiker bättre förutsättningar att bli medskapare av sin egen vård. Det består idag av en prototyp, en app, som är tänkt att kombinera sjukvårdens krav på standardisering av data med patientens behov att få ställa även frågor som inte finns med i vårdprotokollet.

I konceptet ingår även en dimension där patienter kan hämta inspiration från varandra och skapa en gemenskap kring sina mål och drömmar – därav projektets namn.

– Det här började med en övertygelse om att det som är viktigt för oss som patienter – våra mål och drömmar – måste kunna stå i fokus i kontakten med vården. Nu finns en prototyp på ett verktyg som hjälper till med just det, att fokusera på möjligheter istället för begränsningar. Vi är så glada att EFPIA ser potentialen i idéen, säger Kim Nilke Nordlund, generalsekreterare för Unga Reumatiker, i ett pressmeddelande.

Drömfångaren är ett samarbete mellan Unga Reumatiker, kommunikationsbyrån Gullers Grupp, barnreumatologen på Astrid Lindgrens barnsjukhus, Akademiskt specialistcentrum, Centrum för reumatologi, SLSO, Svenska Barnreumaregistret och läkemedelsföretaget Pfizer.

– Det kan låta självklart att vården och läkemedelsföretag ska jobba tillsammans med patienterna för att skapa nya behandlingar och nya terapier som förbättrar livskvaliteten. Men Drömfångaren är en helt ny typ av partnerskap som tagit detta samarbete till en nästa nivå, säger Ulrika Goossens, kommunikationschef på Pfizer i pressmeddelandet.

Priset på 5 000 euro delades ut vid en digital ceremoni på onsdagen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141